Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: ГЕРБ стои зад Вебер за председател на ЕК

Борисов заяви, че ГЕРБ продължава да стои зад кандидатурата на Манфред Вебер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов заяви днес в Брюксел, че ГЕРБ продължава да стои зад кандидатурата на германския политик Манфред Вебер за следващ председател на Европейската комисия.

На влизане в Европейския съвет той каза, че е малко вероятно лидерите на страните членки на ЕС да постигнат споразумение тази вечер:

„Твърдо стоим зад Манфред Вебер и ние имаме време. План Б е когато се изчерпа план А. Въртят се различни кандидати, но ние имаме партийно решение - изборите ги е спечелила Европейска народна партия с предварително посочен водещ кандидат. Продължават, на български -  пазарлъците, а по европейски - консултациите. Въртят се различни кандидати, но ние имаме партийно решение - изборите ги е спечелила ЕНП с, по закон, както в Съвета сме взели решение, предварително посочен шпиценкандидат".

Борисов каза, че и други лидери са го търсили за консултации и спомена конкретно име:

„Снощи говорих с Мишел Барние, по късни доби. Той ми каза, че би бил добър кандидат. Аз споделям решенията на Европейската народна партия! Това е отговорното решение“.

На въпрос на „Хоризонт“ дали главният преговарящ на ЕК за Брекзит Мишел Барние е искал неговата подкрепа за поста председател на ЕК, министър-председателят отказа коментар.

Борисов потвърди, че Мария Габриел остава еврокомисар

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени