Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силен ръст на Уолстрийт, като S&P500 е с нов рекорден връх след сигналите на Фед за намаляване на лихвите

В четвъртък пазарът на акции на Уолстрийт задълбочи своето възходящо движение, като широкият индекс S&P500 удари нов рекорден връх в резултат на снощните сигнали на Федералния резерв, че може да понижи лихвените ставки още на следващото заседание през юли, за да противодейства на нарастващите рискове за глобалния и за икономическия растеж в САЩ.

Индексът на сините чипове DJIA нараства с близо 250 пункта (с 0,9%) към 26 774 пункта, достигайки най-високо ниво от началото на годината и вече се търгува недалеч от рекордния връх от 3-ти октомври 2018-а година около 26 991 пункта.

Широкият индекс S&P500 пък се повишава с 1% и удари нов исторически връх от 2959 пункта, подминавайки с малко бившия рекорден пик от 1-ви май около 2957 пункта.

Технологичният индекс Nasdaq Composite се повишава с 1,1% към 8088 пункта и вече е на по-малко от процент под рекордния връх около 8176 пункта от 3-ти май.

Основна подкрепа за силния инвеститорски риск-апетит на Уолстрийт оказват сигналите на Фед след края на вчерашното заседание за предстоящото намаляване на федералната фондова лихва (на нива между 2,25% и 2,50%), което може да бъде факт дори още на следващото заседание към края на месец юли.

Подновеният в последните дни оптимизъм за рестартиране на преговорите между САЩ и Китай, което да доведе до постигане на търговска сделка между двете най-големи икономики в света, също допринася за търговията на основните американки фондови индекси около и над техните рекордни върхове.

Снимка

Изглежда, че пазарът на акции на Уолстрийт "пое пълен контрол" на Фед и над неговия председател Джером Пауъл, който през последните няколко месеца се опитваше да поддържа тезата за продължаващо постепенно затягане (повишаване) на лихвите, но след това се огъна - дали не заради натиска, на който той беше подложен от президента Доналд Тръмп?

Изглежда доста абсурдно Федералният резерв да понижи основната американска лихва при положение, че индексът S&P500 се търгува в нови исторически върхове, но индикациите за нова ера на "евтини пари" с оглед на сигналите за това от страна както на Фед, така и на ЕЦБ, ще продължава да движат във възходяща посока пазарите на акции - докато "балонът отново не се спука"?


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна