Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американският Сенат прие резолюция за блокиране на оръжейни сделки със Саудитска Арабия

Контролираният от републиканци Сенат на САЩ гласува днес да блокира американски оръжейни продажби за Саудитска Арабия и други регионални съюзници в разрез с позицията на президента Доналд Тръмп, предаде АФП.

Горната камара гласува днес с 53 гласа „за“ срещу 45 „против“ първата от три резолюции, които ще осуетят продажби на стойност 8,1 млрд. долара, обявени по-рано тази година, след като няколко републиканци се присъединиха към демократите.

Ако всички резолюции бъдат одобрени и подкрепени от Камарата на представителите, в която мнозинство имат демократите, ще блокира продажбите на оборудване за поддръжка на авиация, муниции и друго въоръжение за Саудитска Арабия, ОАЕ и Йордания в момент на засилено напрежение в Близкия изток.

Междувременно днес САЩ включиха Саудитска Арабия и Куба в черния си списък на страните, които не правят достатъчно за справяне с трафика на хора. Тази стъпка може да доведе до санкции.

В годишния си доклад Държавният департамент критикува американския съюзник Рияд за широко разпространени нарушения спрямо чуждестранните работници.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна