Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И днес палатков лагер пред президентството заради забраните за къмпингуване

| обновено на 21.06.19 в 20:22
Протестиращите призоваха президента да наложи вето върху новите правила за дивото къмпингуване.
Снимка: БГНЕС

Граждански протест срещу новите правила за свободното къмпингуване се провежда тази вечер в центъра на София. Около 100 души изразяват недоволство срещу гласуваните законови поправки, които окончателно забраниха разполагането на чадъри и палатки върху пясъчните дюни.

За втора поредна вечер природозащитниците разпънаха палатков лагер пред президентството с искане за вето върху оспорваните от тях законови поправки. Според еколозите те ограничават правото на гражданите на свободно придвижване, като на практика забранява палатките, кемперите и караваните на собственото им българско Черноморско крайбрежие.

Протестиращите са категорични, че вместо да регулират свободното къмпингуване, поправките стимулират застрояването по Черноморието.

„Очакваме отлагане и анализ на този закон, който не е бил никога пълно анализиран, практически, от неговото приемане. Това е неговата 22-ра поправка. И в момента се прави опит за удар върху базисните конституционни права на хората, като фактически се погребва чл. 35 от Конституцията“, заяви участничка в протеста.

Демонстрациите на еколозите продължават и пред почивните дни.

„Абсурдно е да не остава абсолютно никакво място, което да е свободно за хората. Абсурдно е да се мачкат дюни. Да се строи навсякъде. Също така е пълен абсурд хората да бъдат глобявани за къмпингуване. Просто трябва да има някакъв адекватен режим, който да регламентира както строежите, така и защитените територии и къмпингуването“, каза присъстващ на снощния протест.

„Случващото се по Черноморието бих го определил като изключително страшно. Очевидно е, че нещата излизат извън контрол и положението става наистина бедствено“, заяви друг.

В началото на седмицата еколозите внесоха при президента искане за вето върху оспорваните поправки.

Заради липса на правила къмпингуващите на плаж Крапец-север не внасят почти никакви пари в бюджета на Община Шабла, не купуват почти нищо от местните търговци, не ползват чадъра по плажа, нито услугите на заведенията. В същото време костват стотици хиляди лева разходи ежегодно за местната хазна. Дали предвидените промени в закона ще решат натрупалите се с години проблеми и възможно ли е това да се случи още през този летен сезон, чуйте в репортажа на Мая Щърбанова в звуковия файл.

Най-големият у нас къмпинг – „Градина“ ще посрещне туристите с изцяло нови бунгала. Кемпери и каравани вече има и на съседния „Каваците“. Успяха ли високите температури да напълнят къмпингите на юг от Бургас – чуйте в репортажа на Елена Димитрова в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!