Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна делото за отнемане на незаконно имущество от осъден от групата "Килърите"

| обновено на 21.06.19 в 13:30
Снимка: Здравка Маслянкова, БНР

Делото за отнемане на имущество за 3,6 милиона лева на осъдения до живот Георги Вълев от групата за поръчкови убийства „Килърите“ започна в негово отсъствие. Делото е по иск на комисията „Антикорупция“ и се води във Великотърновския окръжен съд. Късното призоваване на Вълев е осуетило организирането на охраната по неговото довеждане от затвора в Плевен.

Това е трети опит на държавата да отнеме имущество на Георги Вълев. Искът на Антикорупционната комисия е за 41 имота и парични средства за 3 611 169 лева. Защитникът на Вълев, варненският адвокат Боян Жеков, оспори допустимостта на иска:

„Георги Вълев има законни доходи, с които е придобил всичките си имущества. Никаква връзка няма с тази престъпна дейност, за която има влезли в сила присъди“.

От Антикорупционната комисия не пожелаха да говорят с журналисти, но в съдебна зала регионалният председател Николай Колев посочи, че са спорни фактите на каква стойност е придобитото от Георги Вълев имущество от престъпна дейност. Вълев има осъдителна присъда за лихварство и за подбудителство към убийство заради желанието му да придобие 53,24 % от акциите на ДЗИ Банк за 234 милиона лева, припомни Колев.

Съдът изслуша строително-техническа експертиза на запорираните имоти, за които се иска конфискация в полза на държавата. В следващо съдебно заседание ще бъде представена счетоводно-икономическа експертиза.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени