Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сдружение настоява да се гарантира осигуряване на лекарства в клиниките за лечение на деца с рак

Снимка: www.decaohz.org

От Сдружението "Деца с онкохематологични заболявания" настояват за спешни мерки за промяна в нормативната уредба, която да гарантира своевременното осигуряване на лекарства в специализираните клиники в София, Пловдив и Варна, където се лекуват деца с рак. В позиция до медиите от организацията поставят ултиматум на здравните власти това да стане до 10 юли. В противен случай от организацията са готови на протестни действия. За "Хоризонт" Маргарита Борисова от сдружението обясни:

"Когато детето е диагностицирано с рак, се започва писане на едни документи, които трябва да се отнесат в Здравна каса, да се чака решение, за да се започне лечение. Това не са специални лекарства, не са и толкова скъпи лекарства! Лечението на рака при децата не трябва да зависи от решения на комисии, от носене на документи. Не е работа на лекарите да пишат такива документи. Те трябва да лекуват децата ни".

Днес министър Ананиев призна, че в Здравната каса има забавяне на документите по случая с починалото в ИСУЛ 6-годишно дете, но не по нейна вина. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени