Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Хуавей" започва преговори с Русия за операционната система "Аврора"

"Хуавей" (Huawei Technologies Co. Ltd.) започва преговори с Русия през следващите няколко месеца, на които да се обсъди възможността за използване на руската операционна система "Аврора" (Avrora) в мобилните устройства на китайския технологичен гигант, съобщи в петък агенция РИА.

По този начин беше потвърдена информацията от по-рано този месец, че на китайските смартфони „Хуавей“ може бъде инсталирана руската операционна система „Аврора“ на мястото на „Андроид“.

Разговорите ще се проведат между китайската компания, която наскоро беше включена в "черния списък" на САЩ, касаещ националната сигурност, и руското Министерство на съобщенията, заяви високопоставен служител от министерството.

Американската забрана означава, че на "Хуавей" няма да бъде разрешено да използва операционната система "Андроид" (Android) на "Гугъл" (Google). По-рано тази седмица главният изпълнителен директор и основател на "Хуавей" Жън Чжънфей заяви, че забраната може да доведе до загуба от продажбите на смартфони, произведените от китайската компания, в размер до 30 млрд. долара.

Междувременно от "Хуавей" посочиха, че към 30-и май са доставили през тази година 100 милиона смартфони. Тези данни бяха обявени в петък от президента на продуктовата линия на смартфони на компания по време на събитие в Китай, свързано с представянето на новия модел телефон - Nova 5.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!