Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Булард от Фед: Понижаване на лихвите сега би било "гаранция" срещу растящите икономически рискове

Джеймс Булард, президент на Фед на Сент Луис
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Федералния резерв на Сейнт Луис Джеймс Булард заяви в петък, че той е настоявал за намаляване на лихвените ставки на проведеното тази седмица заседание на централната банка, за да се предпазят Съединените щати от по-голямо забавяне на икономическия растеж и от по-слаба инфлация.

В кратко изявление, публикувано на уебсайта на банката, Булард заяви, че понижаване на лихвените проценти през тази седмица "би дало гаранция срещу по-нататъшно понижаване на инфлационните очаквания и забавяне на икономиката, които са обект на засилващи се рискове в низходяща посока".

"Дори ако не се осъществи по-рязко от очакваното забавяне, намаляването на лихвените проценти би спомогнало за по-бързото връщане на инфлацията и на инфлационните очаквания към целевото ниво от 2 на сто", посочи Булард и допълни, че е малко вероятно текущата ниска инфлация да е само временно явление.

В сряда Федералният резерв гласува с 9 срещи 1 гласа за запазване на референтния си краткосрочен лихвен процент в диапазона между 2,25% и 2,50%, като единствено Джеймс Булард беше против, настоявайки за незабавно намаляване на лихвените ставки с 0,25%. Това беше и първото несъгласие на челна на ФЕД по време на мандата на председателя на Фед Джером Пауъл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!