Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КЕВР: Цената на газа ще бъде по-ниска, ако пазарът бъде отворен за нови доставчици

Снимка: БГНЕС

Парламентарната енергийна комисия прие промени в Закона за енергетиката, които създават платформа за търговия на газ. 

Цената на газа ще бъде по-ниска, ако пазарът бъде отворен и за нови доставчици, увери председателят на енергийния регулатор Иван Иванов.

"При всички положения ще се отрази положително. Това означава да има конкуренция на цените, нещо, което не може да съществува, защото имаме само един единствен външен доставчик", каза Иванов.

Заместник-директорът на Генерална дирекция "Енергетика" в ЕК Клаус Борхард предупреди, че преди освобождаването на пазара трябва да се помисли за подпомагане на енергийно бедните.

"Дискутирахме с енергийното ви министерство, че освобождаването на пазара на газ или ток трябва да се случва, след като вече има механизми за защита на енергийно бедните. Особено за България тези мерки трябва да се случат, преди пазарът да бъде либерализиран. Не трябва тази мярка да работи срещу населението", каза Клаус Борхард.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова обясни, че от три години има план за подпомагане на енергийно бедните:

"Разбира се, че не е въведен този процес, ще бъде необходимо да бъде направена и промяна в законодателството, това не са неща, които са толкоз лесни за внедряване".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени