Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Забавяне на бизнес активността в САЩ през юни до 40-месечно дъно

Общата бизнес активност в частния сектор на САЩ се забави през юни до 40-месечно дъно в резултат на продължаващо отслабване както на активността в промишлената, така и в сферата на услугите, показват предварителните резултати от проучване на агенция IHS Markit.

Индексът PMI, измерващ активността в промишленият сектор на водещата световна икономика, се влоши от 50,5 пункта през май до близо 10-годишно дъно от 50,1 пункта през юни (най-ниско ниво от септември 2009-а година), доближавайки важната бариера от 50,0 пункта (водораздел между свиване и експанзия на бизнес активността).

В същото време PMI индексът в сферата на услугите се понижи рязко до 50,7 пункта спрямо майското ниво от 50,9 пункта, достигайки най-ниско ниво от март 2016-а година.

Това доведе до влошаване и на индексът PMI, измерващ общата бизнес активност в САЩ, до 40-месечно дъно от 50,3 пункта спрямо 50,6 пункта през май, отбелязвайки най-ниско ниво от преди избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ.

Отслабването на бизнес активността в частния сектор на САЩ за втори пореден месец е ясен сигнал за негативното отражение на подновеното търговско напрежение с Китай и забавящият се глобален икономически растеж върху американските промишлен и сектор на услугите.

"През последните месеци тенденцията на намаляване на промишленото производство все повече заразява и секторът на услугите. Силната икономика на услугите, наблюдавана по-рано през годината, се влошава, за да отчете почти липсата на експанзия през юни, отбелязвайки втория най-слаб месечен растеж след глобалната финансова криза", отбеляза Крис Уилямсън - главен икономист на агенция IHS Markit.

Той допълни, че опасенията за допълнителни тарифи, геополитически рискове и по-бавен икономически растеж през идните месеци също вредят на бизнес оптимизма. Анкетираните фирми заявиха, че оптимизмът за бъдещите им бизнес перспективи е най-ниският от началото на това проучване през юли 2012-а година.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна