Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С олимпийска щафета НСА ще отбележи Деня на олимпийското движение, готви се за кандидатстудентските изпити

Проф. Пенчо Гешев
Снимка: БТА

С 4 нови специалности, почти завършени ремонтни дейности на сградата на улица „Гургулят“ и на тенис кортове в сърцето на откритите спортни съоръжения, обновени планински бази на Боровец и на Витоша, спечелени дела за земята на водната база край Несебър, това са новините с които ръководството на Националната спортна академия „Васил Левски“ ще зарадва бъдещите си студенти. На 9 юли започва приемането на документите на онези, който искат да станат част висшето спортно училище.

„Запазваме държавната поръчка. Имайки предвид демографската криза в страната ние не може да си позволим на броя държавна поръчка. Общият брой на кандидат-студентите ще бъде 700 души. Разкриваме нови 4 специалности. Новите спортове са скейтборд, дожбол (народна топка), кендо, айкидо“, заяви специално за БНР ректорът на НСА проф. Пенчо Гешев.

Снимка

„Има изразено желание от Асоциацията на охранителни фирми в България да разширим програмата за бойно-приложна подготовка и да започнем да подготвяме управленски кадри и за този бизнес. В момента се разработва учебната програма и вероятно от следващата година ще включим и такава специалност“, допълни проф. Гешев.

„Ще приемем и магистри, около 110 човека. Тази година стартираме и нова магистърска програма, която засяга физиотерапията. Тя ще е с по-широко обучение в рамките на година и половина. И през тази година разширихме възможността за по-пряко участие на тези, които са завършили спортни училища в кандидатстудентските изпити. Сега те вече могат да използват не само държавните зрелостни изпити, но и оценките от спортната подготовка и тази теорията и методиката на спортната тренировка“, сподели още ректорът на НСА.

Крайният срок за „подаването на документите ще започне на 7 юли. Изпитите започват на 8 и ще продължат до 12 юли. На 16 юли ще бъдат обявени първите резултати.

„Благодарение на програмата „Региони в растеж“ ние реновирахме с 3 милиона и половина лева построената през 1924 година сграда на улица „Гургулят“. Привършваме вече ремонта, защото сме пред издаване на акт 15. Сградата стана много красива и мятам, че трябва да стане „Сграда на годината. Към нея вече е изградена и спортна зала. Тя не е в размерите за да се провеждат официални състезания. Основно тя ще се ползва от паралимпициите ни и децата с увреждания. Ще бъде свързана с адаптираната физическа активност“, поясни проф. Пенчо Гешев.

Снимка

На 23 юни пред сградата на Ректората на Националната спортна академия "Васил Левски" ще бъде  отбелязан Деня на олимпийското движение. Проявата съвпада с провеждането на вторите европейски игри в Минск, който знаете имат статут на европейска олимпиада.

Снимка



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна