Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аврам Агов: Китай и Северна Корея имат нужда една от друга

| обновено на 22.06.19 в 12:27
Си Цзинпин (вляво) и Ким Чен-ун на церемонията по посрещането на севернокорейския лидер в Пекин.
Снимка: БТА

Китай и Северна Корея имат нужда една от друга, заяви пред БНР Аврам Агов, преподавател в университета "Лагара" във Ванкувър.

"Китай е и ще остане най-важният търговски и икономически партньор на Пхенян", допълни Агов, който е специалист по история на Азия, по повод посещението на китайския президент в Северна Корея преди дни.

„Наистина може да се говори за нов исторически период, който започна миналата година, защото преди това, както знаем, отношенията между тях бяха обтегнати години наред. Фактът, че това е първото посещение на президента Си в Северна Корея, ясно говори за новия етап в двустранните отношения. Тези отношения между съседни държави са основани на историята, но и на обща политическа система, както знаем. Това като че ли ги отделя от останалите страни в региона и обособява културите на старото разделение от Студената война“, коментира експертът в интервю за предаването „Събота 150“.

За Пхенян е важно да има зад гърба си Китай, когато преговаря с Вашингтон, а за Пекин е важно да продължи ролята си на Корейския полуостров, когато разговаря със САЩ, подчерта Агов. 

"Най-голямото предизвикателство в преговорите между САЩ и Северна Корея, които Китай подкрепя, е да доведат до резултати - нещо, което става по желание след почти година и половина дипломатически усилия. Пекин отново може да играе роля в това отношение, стоейки зад своя съюзник, съветвайки го и дори оказвайки натиск върху него, когато е необходимо". 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени