Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 16-22 юни

Параколоездачът Влади Гюров успя да изкачи самостоятелно Черни връх
Снимка: Личен архив

Обездвиженият от гърдите надолу параколоездач Влади Гюров успя да изкачи в събота по обед Черни връх с прототип на иновативна количка. Това бе първият опит на човек с увреждания да изкачи самостоятелно най-високия връх на Витоша. (Още за предизвикателството - тук.)


В събота и неделя в Остермюндиген, Швейцария се провежда Първият кръг от Европейската купа по спортно катерене за юноши и девойки в дисциплината трудност. Участват 220 състезатели от 22 страни. Българският отбор е в състав: Александра Тоткова и Слав Киров (в групата на 14-15-годишните), Ерика Велев, Димитър Русев и Петър Атанасов (в групата 16-17 години). Финалите са утре. 

Вторият кръг от европейската купа в трудността ще се проведе на 29 и 30 юни в Сен Пиер е Фасини, Франция. Между двете състезания българският отбор, воден от треньорите Васил Киров и Станимир Желязков, ще се подготвя в Инсбрук, където ще се присъедини и Христо Урумов. Третият, последен кръг в дисциплината ще се проведе в началото на август в Имст, Австрия.


В края на миналата седмица се проведе най-старият ултрамаратон на София - “Обиколката на витоша”. Първи сред бегачите в неделя финишира Христо Цветков, от клуб “Бегач”, а сред жените Мария Николова, от същия клуб, отново се пребори за първото място. В двойната дисциплина дуатлон (100 км с велосипед и 100 км бягане) първи бе Кристиян Кирилов, а при жените - Лили Ангелова. В събота при колоездачите победиха Александър Алексиев и Христина Козарева - и двамата от клуб “Велораптор”. (Повече по темата - тук.)

Владимир Павлов

Сноубордистът Владимир Павлов ще направи опит наесен да изкачи Манаслу (8163 м) и да се спусне от там с борда си. “Организацията е направена, билетите са „в джоба” и подготовката тече” - написа в профила си във Фейсбук Владо, който през есента на 2018 г. не успя да събере нужните пари, за да направи опит за подобно спускане от Шиша Пангма. Владимир Павлов има повече от 20 години опит в планинарството и екстремния сноуборд и е сред пионерите в този спорт в България. През 2016 г. изкачи и спусна със сноуборд най-високия връх на Близкия изток - Дамаванд (5671 м) в Иран, а година по-късно направи първото българско сноуборд спускане от над 7000 метра - от връх Ленин (7134 м) в Киргизстан.

Кампанията на Владо за събиране на средства за експедицията до Манаслу остава отворена, тъй като все още липсва не малка част от бюджета. Ако искате да го подкрепите, можете да направите това тук

Весо Овчаров

Парапланеристът Весо Овчаров ще събере в България най-добрите състезатели от този спорт в света. На 30 август и 1 септември те ще участват в Сопот в състезание, което ще се проведе за първи път. То ще е в нова дисциплина, наречена "акро крос", съчетание между основните две - крос кънтри и акробатика.

Понеже състезанието е експериментално, първата година ще бъде отворено за участие само за подбрани пилоти, сред които 6-кратният световен шампион Хорацио Лоренс, французинът Франсоа Раголски, също световен шампион, Тим Алонджи, Феликс Родригес и др.

След състезанието в Сопот Весо Овчаров ще направи опит за нов рекорд в акробатичния парапланеризъм. Миналата година той постави световен рекорд за най-голям брой последователни превъртания (infinity tumbling) - 612 на брой. (Интервю с Весо Овчаров можете да чуете тук).


Голямо струпване на хора се очаква този сезон на К2. Издадени са пермити за 164 души - със 102 повече от миналата година. Това означава, че може би няма да има достатъчно място за палатки във височинните лагери и може да се образуват задръствания в някои участъци. Дълбок сняг забавя трека към базовиия лагер на този осемхилядник, както и на Броуд пик и Гашербруимите 1 и 2.

Освен комерсиалните експедиции, в К2 се целят и няколко независими алпинисти. Карла Перес и Адриан Блингер ще направят опит за безкислородно изкачване на върха. Те ще бъдат придружавани от Естебан “Топо” Мена. На К2 опит трети опит ще направи известният авантюрист Майк Хорн, който ще бъде придружен от Фред Рукс.

На Нанга Парбат вече започна аклиматизацията. Руснаците Виталий Лазо, Антон Пуговкин и италианецът Кала Чименти вече изградиха Лагер 3 на 6600 метра и пренощуваха там. Техният проект “Фрирайд в Зоната на смъртта” предвижда изкачване на осемхилядника и спускане със ски от него.

Испанецът Сержи Минготе изостави плановете си за Гашербрумите и също се отправя към Нанга Парбат, където вече е пакистанецът Али Садпара.

На Гашербрумите е българинът Атанас Скатов, чилиецът Хуан Пабло Мор. Към Гашербрум 2 се отправи и двойката Денис Урубко-Мария Кардел, чийто план е изкачване по нов маршрут. 

На Броуд пик германката Били Берлинг и австралийката Лидия Брейди водят женска експедиция. Берлинг е известен журналист и на практика наследник на Елизабет Хоули в поддръжката на Himalayan Database. 

И като стана дума за задръствания по високите върхове, китайските и непалските власти обявиха, че общо 885 души са изкачили Еверест през пролетния сезон. 644 - от към Непал, което е с 81 души повече, в сравнение с миналата година, и 241 - от към Типет (с трима по-малко от 2018 г.). Този сезон беше и един от най-смъртоносните - 11 души загинаха по пътя към върха, заради голямото струпване на хора и чакането с часове на голяма надморска височина. Само двама са изкачили върха без доплнителен кислород - чилиецът Хуан Пабло Мор и Расмус Крагх от Дания. В мащабна кампания за почистване бяха събрани 11 тона отпадъци.

И тази седмица не се размина без инциденти. Лошо време забави издирването на двама китайски катерачи, които изчезнаха под връх, висок 6400 метра, в района Транго Тауър. Четирима италианци и двама пакистанци бяха спасени след лавина в района на връх Мелвин Джоунс (5800 м) в Хиндукуш. При инцидента, станал на около 5300 метра, загина един пакистанец.

Карл Еглоф

Още един рекорд на машината в планинското бягане Килиан Жорнет беше направен на пух и прах от Карл Еглоф. Този път 38-годишният швейцарец с еквадорски произход счупи рекорда за най-бързо изкачване на връх Денали. Еглоф изкачи първенеца на Северна Америка, висок, 6190 м, и се върна до Базовия лагер за 11 часа и 44 минути. До самия връх швейцарецът се е качил за 7 часа и 40 минути (Жорнет го “взе” за 9 часа и 45 минути, а после се спусна със ски от върха) - с 2 часа и 5 минути по-бързо от Жорнет. Слязъл е за 4 часа и 4 минути. През 2015 г. Еглоф счупи рекорда на каталунеца за изкачване на Аконкагуа (6926 м) - 11 часа и 52 минути срещу 12 часа и 49 минути за Жорнет. Това е четвъртият му световен рекорд, постигнат в рамките на неговия проект "Седемте върхове". Другите му рекорди са: Килиманджаро (5895 м)- 6 часа и 42 минути,през 2014 г. и Елбрус (5642 м) - 4 часа и 20 минути, през 2017 г.

Еглоф живее в Еквадор, известен с високите си планини, и това му позволява да тренира на голяма надморска височина.

Северната стена на Латок 1

Идния месец германската легенда Томас Хубер се завръща на Латок 1, в Каракорум, Пакистан. Заедно с италианеца Simon Gietl и френския оператор Yannick Boissenot ще направят опит да изкатерят непристъпния връх, висок 7145 м, от север. Това е един от най-големите проблеми на алпинизма през последните 40 години и цел на повече от 30 експедиции, откакто Джеф Лоу, Джим Донини, Джордж Лоу и Майкъл Кенеди се оттеглят на около 150 метра от върха след 26-дневно изкачване през 1978 г. През 2018 г. три експедиции опитаха да решат проблема и да изкачат Латок 1 от север. Загина младият руснак Сергей Глазунов, а партньорът му Александър Гуков беше спасен след цяла седмица бедстване сам, на стената. По-късно словенците Алес Чесен, Лука Стражар и британецът Том Ливингстън успяха да стигнат до върха, но после обясниха, че са изкатерили 3/4 от 2600-метровата северна стена и в последната част са се прехвърлили от запад. Третата експедиция беше на германеца Томас Хубер, Simon Gietl, Yannick Boissenot и Rainer Treppte. Времето обаче не позволи на четиримата да осъществят плана си. Тогава Хубер каза: “Хубер каза тогава: „Северната стена изглежда непобедима. Ако отидете там, трябва да кажете „Довиждане, живот” - а след това го докоснете и да си вървите!”

Преди това, през годините Томас е имал и няколко неуспешни опит с брат си Алекс. Всъщност, Латок 1 ангажира съзнанието на Томас Хубер още от 1997 г., когато той прави първото изкачване на западната стена на съседния Латок 2 (7108 м), заедно с Конрад Анкер и Тони Гуч.

Томас Хубер е бил два пъти гост на Банско филм фест. (Интервю с него можете да чуете тук).

Себ Буан по

Французинът Себ Буан направи първо повторение на маршрута “Move”, който е с една от най-високите категории на трудност 9b/+ и се намира в Норвегия. Линията е премината първо от чеха Адам Ондра през 2013 г. Буан е започнал работа по маршрута през 2016 г. и оттогава е пътувал пет пъти до Норвегия, за да работи над движенията. Преди два месеца французинът направи повторение на още един маршут, преминат първо от Ондра - “Mamichula”, 9b в Испания. С изкатерването на “Move” Себ Буан става петият човек, преминал категория над 9b в света след Адам Ондра, Крис Шарма, Алекс Мегос и Стефано Гисолфи.

Маурицио Джордани

Опитните италиански алпинисти Матео Дела Бордела, Масимо Фалети, Маурицио Джордани и Давид Хол заминават тази седмица за Пакистан на едномесечна експедиция в неназован девествен район. Четиримата възнамеряват да катерят в алпийски стил, с минимален багаж, за да могат да се справят със скалните стени, които само са виждали на снимка. Предварително те не знаят почти нищо, дори точната височина на върховете в района, която, според тях, е около 6000 метра. Единственото сигурно за момента е датата им на заминаване - 21 юни, и на връщане - 20 юли. Алпинистите са решили да останат напълно изолирани от околния свят, за да се насладят максимално на преживяването, затова няма да дават информация в реално време за своя напредък, а ще посочат подробности за своите изкачвания след завръщането си в Италия. Повече за експедицията им можете да прочетете тук.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени