Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светла Згурова грабна златото в модерния петобой

16 годишната шампионка Светла Згурова и майка й Наталия Стоянова
Снимка: Евелина Стоянова

16 годишната Светла Згурова донесе златен медал и грабна европейската титла по модерен петобой на първенството до 17 г. в Каунас (Литва). Тя получи още един златен медал - за особени заслуги, от Българската федерация по модерен петобой. Светла завърши на престижното седмо място в крайното класиране в микс щафетата

Светла започва да тренира когато е на 8 години:

"Тренирах за здраве и за да се състезавам на държавни първенства. В модерния петобой започнах на 12 години. Участвах в едно състезание, станах първа и от там решихме, че ще се състезавам на модерен петобой, по-скоро трибой."

В европейски състезания участва от 13 годишна:

"Тренировките са много тежки. Самият спорт е много тежък, защото изисква много време. Аз съм първата българка, която взима европейски медал и съм много горда с това. По цяла седмица се тренира, на график съм, освен в неделя."

Треньор на Светла е Наталия Стоянова, нейната майка:

"Бях се заклела на времето, понеже на моята треньорка дъщерите й тренираха при нея, бях се заклела, че ако имам някога деца никога няма да ги тренирам, но така се завъртя живота, че по стечение на обстоятелствата децата ми тренират при мен. Определено не е лесно. Има доста вечери, в които се прибирам вкъщи и казвам "не искам де ги тренирам", но това беше до момента в който тя започна да се осъзнава като състезател."

За успеха на Светла Наталия Стоянова, която е и преподавател в Националната спортна академия, разказва:

"Много труд, много постоянство, много инат от нейна страна и от страна на треньорите, които работят с нея и от време на време и доста болка. Тежки тренировки, недостатъчно време за възстановяване, тук-таме травми се получават на някои тренировки, така че болката е неизменна част от големия спорт."

Светла тренира и с Владимир Кузманов и Ради Димитрова.

интервю със Светла Згурова и Наталия Стоянова чуйте в звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!