Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Весела Лечева: Действията на управляващите за субсидиите на партиите е "политика на инат"

Весела Лечева в студио на програма „Хоризонт“
Снимка: Светослава Кузманова, БНР

БСП иска разговорът за партийните субсидии да се води за цената за глас субсидия и за контрола върху харченето на парите от субсидиите и бюджета. В предаването „Неделя 150“ на програма „Хоризонт“ депутатът от левицата Весела Лечева нарече действията на управляващите в тази насока „политика на инат“:

„Искаме разговор с всички политически сили, с неправителствени организации, с всички тези, които имат отговорна гражданска позиция. Този дебат трябва да се състои пред цялото българско общество. Не може един модел да бъде променян с краен друг модел в рамките на 24 часа. Това е политика на инат.“

„Вижте така предложено популистко решение в един толкова важен момент, в който касае нормалното функциониране, демократичното функциониране на политическата система, няма как да бъде подкрепено от отговорна политическа сила, каквато е БСП“, каза пред БНР депутатът от „БСП за България“ Весела Лечева. Тя коментира гласуваното в Народното събрание отлагане на намаляване на партийните субсидии на 1 лев. И това, че от БСП разчетоха това като „протакане“ и предрекоха, че намалението въобще няма да се случи.

„Факт е, че ние сме за преразглеждане на субсидиите, на начина, по който се финансират политическите партии, но това не трябва да измества задълбочения анализ, преди всичко на дефицитите на политическата система в България…“, посочи още тя и допълни:

„Това, което предложи управляващата коалиция, по-скоро двете централи ДПС и ГЕРБ е евтин, бих казала популистки ход, който може би цели отговор на протестния вот, който изразиха 2 млн. и половина българи срещу политическата система“.

Лечева коментира още стабилна ли е БСП след конгреса си миналата неделя:

„Председателят, ръководството получи една много солидна подкрепа за линията на партията, за политиката, която води, за действията и решенията, които взима. Мисля, че конгресът изигра своята решаваща роля“.

Цялото интервюто с Весела Лечева може да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна