Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кинопанорама в София по повод 65 години от първото изкачване на К2

К2 (8611 м)
Снимка: Wikipedia

Във вторник, 25 юни, и на 3 юли Сдружение "Международен фестивал на планинарския филм" и Полският институт в София организират кинопанорама под надслов “Най-красивият и най-трудният”. Става дума за втория по височина връх на планетата К2 (8611 м), единственият осемхилядник, неизкачен през зимата, въпрeки дългогодишните опити на алпинисти от цял свят. Някои го определят като “най-трудния” сред 14-те най-високи върхове на планетата, без технически лесен маршрут до него. Единственият българин, изкачил К2, до момента е Боян Петров, който стъпва на върха на 31 юли 2014 г.

Кинопанорамата е посветена на 65-годишнината от първото изкачване на върха, осъществено на 31 юли 1954 г. от италианците Акиле Компаньони и Лино Лачедели. Експедиция, в която участва и младият Валтер Бонати и която, въпреки продължилите години наред полемики и спекулации, успява да осъществи своята цел. 

Първият опит за изкачване на К2 е направен в далечната 1902 г., седем години по-късно италианецът Луиджи Амедео ди Савоя, херцог Абруци, след неуспешна експедиция казва, че “К2 никога няма да бъде изкачен”. Целта е постигната, но от други двама негови сънародници, 52 години по-късно!

Именно с филм за експедицията на Абруци започва филмовата вечер във вторник. Уникален филм, който е едно от първите планинарски произведения от ерата на нямото кино. Знаменитият Валтер Бонати пише за херцог Абруци: “Изпитвам определена духовна близост с него. Еднакви са били житейските несгоди, изпълненото с трудности, противоречия и разочарования съществувание, в което чувството за отговорност, достойнството, независимостта на духа и дори заслуженият успех, за който е заплатена висока цена, не се прощават никога и никому. Когато става дума за херцог Абруци, съжалявам за едно - че съдбата не ми е отредила да живея по негово време. Може би щях да съм между неговите планински гидове?! С него на едно въже по склоновете на К2? Представяте ли си?!”

След това зрителите ще могат да видят един съвременен поглед върху историята на К2 с участието на онези, които през 1954 г. правят първото му изкачване. 

Третият филм пък е полската лента " К2 за двама" за експедицията на Ралф Дуймович и неговата съпруга Герлинде Калтенбрунер, за която К2 е последният връх в Хималайската корона. След неговото изкачване през 2011 г. Герлинде става втората жена в света (след Едурне Пасабан), изкачила 14-те най-високи върха на планетата, и първата в историята, сторила това без допълнителен кислород и без помощта на шерп.

На 3 юли ще бъде прожектиран "Изкусителят К2". Филмът прави сравнение между експедициите от миналото и настоящето и е носител на Голямата награда от Банскофилмфест’ 2013.
Голяма част от героите и авторите на филмите в тази кинопанорама са били през годините гости на планинарския фестивал в Банско. 

Ето и програмата:
25 юни, вторник, Полски културен институт, София:

18:30 - 19:07 - “Експедицията на Луиджи Амедео ди Савоя, херцог Абруци, на К-2”, Италия, 1909, Виторио Села, 37’
19:07 - 19:57 - “К-2 – една италианска история”, Италия, 2004, Алесандро Варкета със съдействието на Музея на планините “Луиджи Амедео ди Савоя, херцог Абруци” в Торино.
19:57 - 20:45 - “К-2 за двама”, Полша, 2013, Дариуш Залуски, 43’

3 юли, сряда, Дом на киното, София:
 "Изкусителят К2", САЩ, 2013, Дейв Олсън, Джейсън Рийд, 75'

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна