Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опозицията спечели за втори път Истанбул, кандидатът на Ердоган я поздрави

| обновено на 23.06.19 в 20:18
Истанбул
Снимка: ЕПА/БГНЕС

За втори път в рамките на три месеца кандидатът на Народнорепубликанската партия Екрем Имамоглу печели изборите за кметския пост в Истанбул.

Вотът на 31 март бе касиран, поради нередности при преброяването. 

Днес за Имамоглу са гласували поне 54% от избирателите в града. Съперникът му Бинали Йълдъръм от Партията на справедливостта и развитието получава доверието на около 45% от истанбулчани. Според Анадолската агенция при преброени над 99% от гласовете разликата между двамата кандидати е над 770 000 гласа. При гласуването през март тя бе едва 13 000 гласа.

Кандидатът на Партията на справедливостта и развитието Бинали Йълдъръм даде кратка пресконференция, в която потвърди, че данните до момента сочат преднина на Имамоглу и го поздрави.

"Окончателните данни ще бъдат огласени по-късно, но се надявам този резултат да бъде в полза на Истанбул. Надявам се, че от сега нататък Екрем Имамоглу - нашият приятел, ще допринесе за доброто на града," каза Йълдъръм.

Екрем Имамоглу също даде пресконференция, в която благодари на гражданите от различни политически сили за подкрепата, както и на съперниците си. Той заяви, че изборите са откриване на нова страница, с която се слага край на разхищенията, арогантността и изключването. 

"Това не са просто едни кметски избори в Истанбул. Това също е денят, в който можем да върнем демокрацията и да сложим край на беззаконията в нашата страна. Можем да поправим нещата с тези избори", каза Имамоглу.

Имамоглу поиска среща в най-скоро време с президента Реджеп Ердоган и призова за хармония и сътрудничество между централната и местната власт по ключови въпроси като строежа на линиите на метрото, сирийските бежанци и други.

Ренате Зикмунд, ръководител на делегацията наблюдатели от Съвета на Европа, отбеляза, че до момента изборите са били нормално проведени. Общо за деня са предприети административни и съдебни действия спрямо 124 души за различни дребни нарушения на изборното законодателство, сред които заснемане на своя вот, счепквания и други. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!