Eмисия новини
от 12.00 часа

Кмет даде служебната си кола на ученички, заради награждаване

Осмокласничките от село Черноочене спечелиха Националния исторически конкурс на фондация „Ценности“

Петър и Антонина Стоянови с победителките Туче Муса и Севилай Салим от Черноочене с научния им ръководител Юлия Чортленева.
Снимка: Антон Марков

Туче Муса и Севилай Салим от 8-ми клас на СУ „Христо Смирненски” от кърджалийското село Черноочене си заслужиха първото място в Националния исторически конкурс. За да получат приза си лично от Петър Стоянов момичетата пристигнаха във Военния клуб в София със служебната кола, предоставена им от кмета Айдън Осман – горд от отличното им представяне. Девойките бяха придружени от научния си ръководител Юлия Чортленева.

В 11-ото издание на Националния исторически конкурс 58 участници представиха 34 задълбочени проучвания по всеобхватната тема „Детството в историята“.

В речта си президентът призна, че е бил изненадан от задълбочеността на някои от разработките и че никога не е осмислял Възродителния процес по начина, описан в научния труд на победителките Туче и Севилай. Хора, преживели смяната на имената си в детска и тийнейджърска възраст са споделяли чувствата и вълненията си в разговор с тях. Петър Стоянов заяви, че за тези интимни емоции човек с мъка говори дори с децата си. Научната им ръководителка Юлия Чортленева, която също бе отличена, обяви, че девойките са решили вместо да отидат на море с примамливото за един ученик финансово изражение на приза – 700 лева, да издадат написаното от тях проучване „Името е достойнство, чест – децата в община Черноочене и Възродителния процес”, за да стигне до повече читатели.


Както справедливо отбеляза Таня Еленска – преподавател от ППМГ „Добри Чинтулов” в Сливен: „Напоследък се нароиха много исторически конкурси, но този освен, че е първият – от 1998 година, той не само е с непрекъснато устойчиво развитие, ами е и единственият, в който заданията не са по казионни и патриотарски теми, а предполагат въображение и широта на мисълта“. А госпожа Еленска със сигурност е наясно – тя е непрестанен научен ръководител на гимназисти от първото издание на състезанието и нейни ученици са печелили първото и юбилейното 10-о издание.


Ученици от сливенската ППМГ „Добри Чинтулов“ участват в Конкурса от първото му издание. На снимката Петър Стоянов, проф. Веселин Янчев, научният ръководител Таня Еленска и гимназисти.  Снимка: Антон Марков

Благотворителната организация на Антонина Стоянова получава подкрепа за Националния исторически конкурс от швейцарската фондация Leonardo, германската фондация „Кьорбер“, Столична община, Синдиката на българските учители и е под патронажа на Министерството на образованието. Министерството на отбраната пък предостави за тържеството зала във Военния клуб.

Двете втори награди заминаха за Русе и Сливен чрез Селджан Мехмедова от 10-ти клас на СУЕЕ „Свети Константин Кирил – Философ” и Ивана Мангинова от 11-ти клас на ППМГ „Добри Чинтулов”.

Третото място си поделиха три разработки – на Георги Рангелов от 9-ти клас на Природо-математическа профилирана гимназия „Св. Климент Охридски“ от Монтана; Светослава Павлова от 9-и клас на СУ „Константин Константинов“ от Сливен и Дечо Павлов от 10-и клас на 91-ва немска езикова гимназия „Проф. Константин Гълъбов“ в София.
Отличията им бяха връчени от Слава Иванова, директор на Национален дарителски фонд „13 века България“, дългогодишен партньор на фондация „Ценности“.

Директорът на Национален дарителски фонд „13 века България“ Слава Иванова връчи грамотата на ученика от Първа немска гимназия Дечо Павлов, който за втори път печели награда от националния исторически конкурс. Снимка: Антон Марков
Издателство „Просвета“ подари на заинтригуваните от историята участници изключително подходящата документална книга „Великите сили, България и Балканската война“.

Дългогодишният член на журито проф. Веселин Янчев пък донесе книги от университетското издателство и се обърна вдъхновяващо към присъстващите.
Hayчното състезание e чacт oт мpeжaтa EUSTORY, ĸoятo oбeдинявa иcтopичecĸи ĸoнĸypcи oт вcичĸи eвpoпeйcĸи cтoлици. Всички отличени, ако имат приличен английски могат да участват в ceминapитe нa EUSTORY, ĸoитo ce пpoвeждaт в paзлични eвpoпeйcĸи cтpaни.

Дечо Павлов, който за втори път печели награда от Националния исторически конкурс, разказа любопитни подробности от необичайния подход на тези срещи на младежи от 30 страни. Част от историческите факти се претворявали под формата на хип-хоп песни или чрез театрализиране на реални събития.
Антонина Стоянова поздрави отличените научни ръководители и благодари поименно на екипа на фондация „Ценности“.

Още от

СЕМ обявява решението си за БНР

обновено на 19.09.19 в 12:00