Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Стрелча издейства от Резерва храна за бедстващия за вода град

Стойно Чачов отмени бедственото положение в общината

| обновено на 24.06.19 в 12:32
Кметът на Стрелча Стойно Чачов
Снимка: Профил на Стойно Чачов в социалните мрежи

Кметът на община Стрелча Стойно Чачов отмени бедственото положение, което бе обявено на 10 юни. Причината – силно компрометиране на вододайната зона вследствие на обилните дъждове. В момента в Стрелча има вода, но тя е с лошо качество и може да се ползва само за хигиенни нужди. Общината е подготвила проект за укрепване на вододайната зона и основен ремонт на водопровода, но са необходими държавни средства от комисията по бедствия и аварии. От днес в Стрелча се раздават храни от Държавния резерв, без на практика да има бедстващи хора.

Кметът на Стрелча Стойно Чачов е издействал четири тира хранителни продукти от Държавния резерв. Това предизвика недоволството на хората, тъй като в общината няма бедстващи семейства. Градът има необходимост от нов водопровод и укрепване на водохващането.

Втора седмица Стрелча е в бедствено положение, тъй като водата, която достига до домакинствата, е с влошено качество и не става за пиене. 

Засега алтернативата са петте градски чешми с минерална вода, от където хората се снабдяват с вода за пиене. Местни хора определиха искането на помощта като "предизборна агитация".

"Четири тира храна за 30 дни на 4200 човека", каза жител на Стрелча пред БНР.

Към момента кметът Стойно Чачов не е открит за коментар. Предстои Общинският съвет да излезе с декларация, като част от предложенията са храната да се върне или да бъде пренасочена към приюти.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна