Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва процесът срещу 16 души по обвинения, че са организирали протестите в Турция през 2013-а

Турция присъди протести затвора в Силиври
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В затвора в „Силиври“ край Истанбул започва процесът срещу 16 души по обвинения, че са организирали протестите в парка „Гези“ през лятото на 2013 гСред обвинените е и бизнесменът и филантроп Осман Кавала, арестуван през 2017 г. Той и Йигит Аксакоглу очакват процеса в затвора. Други 8 души са подсъдими, но не са задържани, а за останалите 6 са издадени заповеди за арест, но те са съдени задочно, тъй като не са в страната. Сред тях е и журналистът и бивш главен редактор на в-к „Джумхурийет“ Джан Дюндар, който живее в Германия.

Обвинителният акт е дълъг 657 страници. Според прокурорите подсъдимите са организирали опит за промяна на конституционния ред в Турция; те са отговорни за раняване на хора и нанасяне на материални щети в размер на 140 млн. турски лири по време на протестите през лятото на 2013 г., както и за притежание на забранени материали и други. 

По време на протестите през 2013 г. в 78 области в Турция се проведоха общо 746 демонстрации. По време на тях загинаха 4 граждани и един служител на силите за сигурност, десетки бяха ранени. 

Протестите от парка „Гези“ са квалифицирани от държавното обвинение като въстание. Те са разгледани в контекста на други протести, например движението „Окупирай“ и протестите в Арабския свят, станали известни като „Арабска пролет.“

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна