Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Гласоподавателите в най-големия град в Турция обединиха подкрепата си зад опозиционния кандидат на Републиканската народна партия Екрем Имамоглу в повторно проведените кметски избори, пише турският вестник Daily Sabah. Според неофициални резултати Имамоглу е получил малко над 54% от гласовете. Скоро след като резултатите започнаха да излизат, основният му опонент от Партията на справедливостта и развитието Бинали Йълдъръм допусна поражение и заяви, че съперникът му Имамоглу води в състезанието, поздравявайки го за очевидната победа.

Турският президент Реджеп Таийп Ердоган приветства високата избирателна активност на местните избори в Истанбул и поздрави новия кмет, пише Hurryiet. "Поздравявам Екрем Имамоглу, който спечели изборите според неофициалните резултати", каза президентът в Туитър.

Във фокуса на европейската редакция на Politico е Манфред Вебер – водещият кандидат на Европейската народна партия, който не се отказва от кандидатурата си да стане следващия председател на Европейската комисия. Миналата седмица социалистите и либералите в парламента заявиха, че няма да го подкрепят. Европейските лидери не успяха да вземат решение за това кой ще заеме водещите позиции в Съюза и решиха да продължат обсъжданията следващата неделя. „Ще бъде голяма грешка, ако решенията в ЕС сега отидат обратно в задните стаички на дипломатите“, каза Вебер пред германското издание Die Welt. Според него принципът на Spitzenkandidat е жизненоважен за "спешно необходимата демократизация на ЕС".

Сваленият в четвъртък от Техеран американски безпилотен самолет изглежда обяви нарастване на напрежението между Съединените щати и Иран, пише "Либерасион". Президентът Тръмп първо даде да се разбере, че е възможен военен отговор, преди да промени позицията си, но продължи да отправя заплахи за налагане на санкции, включително още днес. В отговор Иран предупреди, че ще предприеме нови стъпки за ускоряване на ядрената си програма, ако през идните дни Европа не положи по-големи усилия, за да защити Техеран от натиска на Съединените щати, отбелязва "Гардиън".  

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна