Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ проучват изискване, според което оборудването на 5G мрежите в страната да бъде произвеждано извън Китай

Администрацията на президента Доналд Тръмп обмисля да поиска оборудването за следващото поколение мобилни мрежи (5G мрежи), използвано в САЩ, да бъде проектирано и произведено извън Китай, съобщава "Уолстрийт джърнъл", цитирайки източници, запознати с въпроса.

Подобен ход би могъл да промени глобалното технологично производство и да доведе до по-нататъшно напрежение между двете водещи световни икономики.

С изпълнителна заповед на Белия дом от миналия месец за ограничаване на някои чуждестранно-произведени мрежови уреди и услуги поради опасения за киберсигурността започна 150-дневен преглед на телекомуникационните вериги на доставки в САЩ. Като част от този преглед американските официални лица разпитват производителите на телекомуникационно оборудване дали могат да разработват и развиват хардуер в рамките на Съединените щати, който да включва електроника за мобилните клетки за разпространение на сигнал, както и маршрутизатори, суичове и софтуер, които обаче да бъдат изработени извън Китай, съобщават източниците на "Уолстрийт джърнъл".

Според финансово издание разговорите са на ранен и все още неофициален етап. Самата изпълнителна заповед на Белия дом от миналия месец изисква само списък от предложения за правила и регламенти в рамките на предоставения 150-дневен срок до октомври, като всяко едно окончателно решение може да отнеме  месеци или дори години.

Предложенията могат да принудят най-големите компании, които продават оборудване на американските безжични оператори, като финландската "Нокиа" (Nokia Corp.) и шведската "Ериксон" (Ericsson), да пренасочат техните големи операции извън Китай, за да обслужват Съединените щати, които са най-големият пазар в глобалната индустрия за телекомуникационно оборудване и свързаните с това услуги и инфраструктура на стойност 250 милиарда долара годишно.

Трябва да се има предвид, че на този етап няма голям американски производител на клетъчно оборудване.

Това предложение представлява нов опит за удар върху китайската компания "Хуавей" (Huawei Technologies Co Ltd.), която е световен лидер при производството на оборудване за 5G мрежи, след като през май администрацията на Доналд Тръмп забрани на фирмата да купува технологии от американски компании без специално одобрение и ефективно изключи нейното оборудване за американските телекомуникационни мрежи на основания за национална сигурност.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна