Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жалко, че Живков не беше осъден за скриване на жизнено важна информация, смята проф. Владимир Сабоурин

Чернобил - война на интерпретациите

Ядреният полуразпад на съветската система започна от Чернобил, отвореният разговор защо Чернобил е важен днес е на 26 юни в СУ

Снимка: БГНЕС

Минисериалът „Чернобил“ провокира организирането на дискусия в Софийския университет. Темата е „Ядреният полуразпад на комунизма“. Организаторите са вдъхновени от вълната от коментари и интерес, която предизвика продукцията на HBO, и от идеята за контрасериал с агент на ЦРУ.

„Този сериал поставя събития от нашата част на света в глобален контекст и то по един уважителен начин към участниците в събитията“, сподели в предаването „Хоризонт до обед“ гл. асистент Велислава Петрова от СУ, един от организаторите на дискусията, която ще се проведе на 26 юни.

С позиция по темата в предаването се включи и проф. Владимир Сабоурин - поет, филолог, историк на културата, литературен критик и преподавател във Великотърновския университет:

Владимир Сабоурин

“Това е тема, около която има и ще има война на интерпретациите“… Комунистическата система се градеше върху волунтаризма, тоест върху идеята, че един човек и след това един колектив от малко хора могат да решават всичко без никакъв обществен дебат. Затова не виждам разлика между версията за човешка грешка и версията за системна грешка за тази трагедия“.

В „Хоризонт до обед“ за екскурзията си в Чернобил през 2017 година разказа Ивайло Механджиев:

„Предварително се заявява тур, който тогава струваше 100 долара. Има турове, които влизат в самата централа, има и такива, които влизат в саркофага. Моят тур беше еднодневен. Трябваше да се резервира по-рано, защото им трябва около седмица, за да се направи регистрация в администрацията на зоната, която е институцията, която отговаря за това какви хора посещават мястото. … Успокояваха ни, че при самата екскурзия човек не получава особено големи дози радиация. Но зависи и от екскурзията, защото има места - доста опасни и днес. Но масовите екскурзии включват места, които не са рискови откъм радиация. Общо взето за един ден се събира доза колкото от едночасов полет със самолет. … През цялото време екскурзоводите следяха някой да не се отдели от групата, защото има неща, които са строго забранени – като сядане по земята, докосване на неща, палене на всякакъв вид огън. Един горски пожар днес може да изпрати ново количество огромна радиация към Европа“.

Повече по темата можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени