Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Накъде в София

НАУКА

От 16.00 часа в зала "Проф. Марин Дринов" на Българската академия на науките ще бъде отбелязана Международната година на периодичната таблица на химичните елементи с валидиране на юбилейна марка и с лекция на българския учен в областта на неорганичната химия проф. Христо Баларев. Печатът за пускане в употреба на пощенската марка ще бъде поставен от председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски, от главния секретар на Националната комисия за ЮНЕСКО Христо Георгиев и от директора на дирекцията "Съобщения" в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията Димитър Димитров.

МУЗИКА

Нов симфоничен оркестър закрива 28-ия си сезон с гала концерт от 19.30 часа в Зала "България". Диригентът Петко Димитров и музикантите ще представят програма, в която редом с популярната и често изпълнявана Седма симфония от Бетховен, ще звучи една много рядко присъстваща в концертния афиш творба - Третата "Шотландска" от Менделсон.  Гала концертът е под патронажа на Закиа ел Мидауи, посланик на Кралство Мароко в България.


В зала и галерия "Оборище 5" в 19.30 ч. започва концертът "Bjork Alternative" на Мила Михова /сопран/ и Николай Стойков /пиано, клавесин, челеста/, коитопредставят по специален начин авторските композиции на исландската поп певица Бьорк. Програмата на концерта включва най-популярните авторски песни на Бьорк в аранжимент за оперна певица и старинни инструменти. Автори на необичайните интерпретации е самата Бьорк и дългогодишния й музикален партньор и продуцент Йонас Сен.

ТЕАТЪР

"Времето е спряло" е предложението на Театър  199 "Валентин Стойчев". Постановката е на Ивайло Христов. В ролите са Кристина Янева, Пенко Господинов, Проф. Д-Р Атанас Атанасов, Елеонора Иванова. Началото е в 20.00 часа.  „Времето е спряло“ разглежда темата за тези, които решават да се подложат на ежедневен риск за разлика от онези, които живеят в комфорт и сигурност. Пиесата ненатрапчиво и с деликатен хумор разгръща комплексните съдби на героите си. Тя не сочи с пръст, не застава на ничия страна, не е съдник. Отнася се с разбиране и със съчуствие към своите герои.

"Пролуката" може да гледате от 19.30 часа в Нов театър НДК. Авторско представление, концепция, сценография и режисура на Цвета Балийска. Участват Георги Власев, Маргарита Маринова, Доменика Тодорова, Стоил Григоров, Виктор Младенов, Рада Михайлова, Ники - Амрита Георгиева, Ивана Симеонова, Яна Ангелова, Раяна Михайлова, Александра Ангелова , Антония Мерджанова, Надя Зарчева, Кристин Бумбарова, Иван Трайчев, Яна Качулска.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна