Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антикорупционната комисия не откри конфликт на интереси в "Апартаментгейт"

| обновено на 24.06.19 в 19:17
Сградата, заради която започна т. нар. "Апартаментгейт"
Снимка: БГНЕС

Няколкомесечната документна проверка на Антикорупционната комисия не открила данни за конфликт на интереси при 11-те проверявани. За прекратените преписки е уведомена прокуратурата, която може да протестира решенията.

Самата прокуратура продължава работата си по същите имоти, но вече търсейки данни за извършено престъпление. Тъй като част от проверките зависят и от разпоредени данъчни ревизии, резултати от прокурорската линия на "Апартаментгейт" все още не са готови. Но, по думите на заместник главния прокурор Иван Гешев, новини ще има по линия на къщите за гости:

"По къщите за гости се работи активно, излизат интересни неща в сегмента извършени престъпления, не в сегмента на извършените проверки от компетентност на ДПЗ.  Проверяваме. Злоупотреба с евросредства и други всякакви документи, какви ли не още престъпления. Колеги прокурори от ВКП са възложили проверки на Главна дирекция "Национална полиция" в тази насока".

Шест от случаите,  по които се произнесла минаналата сряда Антикорупционната комисия, засягат евтини апартаменти, закупени от строителната фирма "Арткес". Някои от купувачите се разделиха с постовете си заради покупките.  Други от казусите са за имоти или придобивки,  за които се появиха публикации след като стана ясно,че бившата дясна ръка на премиера - Цветан Цветанов, е станал новодомец при ВИП- условия.

По някои от случаите Комисията се самосезирала, по други е била сезирана. И макар за част от тях да не е имало съмнения за конфликт на интереси,  и 11-те проверки са констатирали отсъствието на такъв. По тези производства антикорупционният орган не е събирал доказателства за злоупотреба със служебно положение или за търговия с влияние. Не е анализирал и цените, на които са купени имотите. Има ли данни за извършени престъпления обаче се проверява  - в рамките на прокурорските проверки по "Имотгейт", каза днес заместник -главният прокурор Иван Гешев.

Той повдигна леко завесата и около проверките за къщите за гости с европари: "Излизат интересни неща в сегмента "извършени престъпления", не в сегмента на извършените проверки от компетентност на ДФЗ. Злоупотреба с евросредства и други всякакви - документни и какви ли не още престъпления. Колеги прокурори от ВКП са възложили проверки на Главна дирекция "Национална полиция" в тази насока",

След като не откри данни за конфликт на интереси, Антикорупционната комисия прекрати имотните проверки срещу Цветан Цветанов, министъра на туризма Николина Ангелкова, както и срещу бившите министри на правосъдието и на културата Цецка Цачева и Вежди Рашидов и председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов.

Спрени са и проверки срещу депутатите Крум Зарков, Елена Йончева, Валери Жаблянов и Валери Симеонов, и подалите оставки заместник-министри на спорта Ваня Колева и на енергетиката Красимир Първанов.

Решенията са взети в средата на миналата седмица.

Проверките са ефект от т.нар. скандал "Апартаментгейт", започнал с публикации за хора от властта, придобили имоти на занижени цени. Именно заради него голяма част от проверяваните се разделиха с постовете си – държавни и партийни.

Част от проверките са след самосезиране на Антикорупционната комисия, а други – по сигнали. Няколко месеца тя преценяваше дали 11-те проверявани лица са били в конфликт на интереси, когато са ставали новодомци или са си купували имот, или пък техни близки са го правели. Документално е изследвано в какво качество са били представителите на изпълнителната, законодателната и съдебната власт в момента на сделките.

За прекратените проверки е информирана Градската прокуратура, защото тя има правомощие да протестира решенията на Антикорупционната комисия

В решението няма участие на председателя ѝ Пламен Георгиев – обект на проверка по "Апартаментгейт" в рамките на прокурорската проверка. Тя продължава и засяга и лицата, за които Комисията не е открила данни за конфликт на интереси.

Коментара на Силвия Великова в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени