Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ананиев предлага обвързване на заплатите на сестрите с тези на санитарите

Снимка: БГНЕС

Увеличението на заплатите на медицинските сестри и лекари ще зависи от основната заплата на санитарите. Министърът на здравеопазването предлага възнаграждението за сестрите да е в съотношение едно цяло и седем  към това на санитарите, а на лекарите да е два пъти над базата. Формулата ще бъде предложена на болниците. 

На обиколка в страната министърът на здравеопазването ще разясни новата методика за формиране на разходите за персонал. От ведомството предлагат при стартова заплата от 560 лева за санитар, за медицинските сестри да стане 952, а за лекар – да започва от 1232 лева:

"Това, което ще предложим и ще го тестваме, е, например ако приемем, че фелдшерът получава коефициент единица, 1,7 е за професионалистите за здравни грижи и 2,2 е за лекарите. Всяка една болница има свои вътрешни правила, на базата на които те ще могат да разпределят допълнителните възнаграждения за постигнати резултати. Така ще видим какво е съотношението между отделните медицински специалисти и дали някои от тях не са подценени за сметка на други".

"При тестването на методиката ще видим какъв процент от общите приходи на дадена болница може да се отдели за заплати", обясни още министърът:

"Ще видим кои болници стигат до началните основни заплати по КТД, кои не стигат и защо не стигат".

От болниците в Бургас, Варна и Велико Търново започва обиколката на министъра на здравеопазването.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна