Eмисия новини
от 17.00 часа

Петролът продължава да поскъпва в очакване на нови санкции на САЩ спрямо Иран

В понеделник петролните фючърси продължават да поскъпват, макар и по-предпазливо, с оглед на растящото напрежение между САЩ и Иран, като инвеститорите са в очакване на нови американки санкции спрямо Техеран.

Повод за продължаващото възходящо движение оказа изявление на държавния секретар на САЩ Майк Помпейо, според което по-късно днес ще бъдат обявени нови "значителни" санкции спрямо Иран, имащи за цел по-нататъшно ограничаване на ресурсите, които Техеран използва, за да финансира своите дейности в региона на Близкия Изток.

Фючърсите на петрола брент с доставка през август поскъпват с 0,2% към 65,35 долара за барел, търгувайки се недалеч от петъчния юнски връх около $ 65,75 (най-високо ниво от 30-и май насам), докато аналогичните фючърси на американския лек суров петрол нарастват с 0,75% към 57,80 долара за барел, като по-рано днес те също достигнаха най-високо ниво в рамките на настоящия месец от $ 58,20.

Днешното възходящо движение е факт, след като през миналата седмица и двата типа петролни фючърси отбелязаха доста здрави повишения на фона на ескалиращото напрежение в Близкия Изток по оста Вашингтон-Техеран след сваления с иранска ракета американски военен дрон и последвалите информации, че Доналд Тръмп се е отказал от ответни удари по ирански обекти само минути преди стартирането на подобна операция.

В резултат на това напрежение фючърсите на петрола брент поскъпнаха през миналата седмица с малко над 5%, докато фючърсите на американския лек суров петрол се повишиха с цели 8,8%, отбелязвайки по този начин най-солиден седмичен ръст от началото на декември 2016-а година.

Вниманието на петролните пазари продължава да бъде насочено освен върху конфликта САЩ-Иран и към предстоящото в началото на юли важно заседание във формата "ОПЕК +" на което се очакват членовете на картела, заедно с техните съюзници начело с Русия, да удължат срока на действащото през първото полугодие споразумение за ограничаване на общите им добиви с 1,2 млн. барела на ден.


Още от