Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕЦБ може да понижи лихвите до края на септември, според последно проучване на Ройтерс

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската централна банка или ще намали отрицателната си депозитна лихва до края на септември, или ще се ангажира да запази настоящите рекордно ниски лихви за доста по-продължителен период, показват резултати от последното проучване на агенция Ройтерс сред водещи икономисти.

Над 80% от анкетираните 45 икономисти предполагат, че ЕЦБ или ще намали допълнително в близките месеци настоящата депозитна лихва, която е на ниво от -0,4%, или ще промени насоките си, като се откаже от каквото и да било позоваване на бъдещо повишаване на лихвените проценти. Другите около 20% анкетирани пък очакват ЕЦБ да възобнови своята програма за ежемесечни покупки на еврооблигации, известна като "количествено улеснение".

От тези, които очаква намаляване на лихвите ставки, около 80% прогнозират, че това ще бъде факт преди края на септември, докато почти 33% от тях очакват ЕЦБ да вземе подобно решение още на заседанието през следващия месец.

Въпреки че само няколко респонденти прогнозират рестартиране на печатането на пари от ЕЦБ под формата на нова програма за "количествени улеснения", това представлява пълен обрат в очакванията, след като анкетираните от Ройтерс икономистите през годината многократно заявиха, че централната банка не е сгрешила, като е взела решение за прекратяване на тази програма през миналия декември.

Междувременно голямата британската банка HSBC вече прогнозира намаляване на депозитната лихва на ЕЦБ с 0,1% до -0,5% през септември и с още 0,1% до -0,6% през декември.

Повод за тази драматична промяна в инвеститорските прогнози даде изказването на шефа на ЕЦБ Марио Драги от миналата седмица, в което той посочи, че централната банка ще трябва отново да разхлаби паричната си и лихвена политики, вероятно чрез нови съкращения на лихвените ставки, или чрез нови "количествени улеснения", ако инфлацията в еврозоната не се повиши устойчиво към целевото ниво от малко под 2 на сто.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!