Eмисия новини
от 19.00 часа

Виетнам осъди американски гражданин за опит за преврат

Виетнамски съди осъди днес американски гражданин на 12 години затвор, след като го призна за виновен в „опит за сваляне на правителството“ при съдебен процес, продължил само половин ден, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

55-годишният Майкъл Фьонг Мин Нгуен се призна за виновен, но помоли наказанието му да бъде намалено, за да може да се върне при семейството си, каза адвокатът му по телефона пред Ройтерс след процеса в съда в град Хошимин.

Нгуен ще бъде депортиран, след като излежи наказанието си.

„Присъдата е много голяма“, каза адвокатът на Нгуен и добави: „Майкъл се призна за виновен по време на процеса и поиска от съдебните заседатели да намалят присъдата му, за да може да се върне при семейството си“.

Нгуен бе признат за виновен за подстрекаване на виетнамци да се присъединят към протести и да се опитат да нападнат правителствени сгради в Ханой и Хошимин с коктейли „Молотов“ и прашки, съобщи в. „Туой Тре“, като се позова на съдебното решение.

„Разочаровани сме от днешната присъда“, каза говорител на американското посолство във Виетнам в изявление направено чрез имейл и допълни: „Ще продължим да декларираме загрижеността си относно случая на Нгуен и неговата съдба на всички равнища“.

Нгуен, който е роден във Виетнам и живее в САЩ от дете, беше задържан във Виетнам през юли 2018 г. по подозрение за антиправителствена дейност, съобщи неговият зет Марк Робъртс.

Въпреки радикалните икономически реформи с нарастващото отваряне и социални промени управляващата Виетнамска комунистическа партия налага строга цензура в медиите и не толерира критиката.

Съдът осъди също и двама виетнамци съответно на 8 и 10 години затвор за същото престъпление, като след изтърпяване на присъдите си, ще се намират три години под домашен арест, отбелязва Ройтерс.

Още от