Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Книгата "Присъдата" не е само за пациентите с МС, а и за институциите в дълг

Не е срамно да си болен. Срамно е да не получаваш адекватно лечение – подчертава авторът Нейка Кръстева

| обновено на 24.06.19 в 15:29

Преди броени дни излезе от печат книгата „Присъдата“. Заглавието обаче не е на съдебен трилър от Джон Гришам или криминален роман от Мери Хигинс Кларк. В случая книгата е на журналистката Нейка Кръстева и е посветена на пациентите с диагноза множествена склероза (МС). Заради частния случай на един софиянец, който вече 18 години е с МС, авторката става свидетел на много от проблемите му, обръщала се е или е разговаряла с лекари и представители на институции, описва недостъпната градска среда за хора с увреждания, разобличава  схеми в здравеопазването, за които плащат болните и техните близки...

Срещнах няколко души с тази диагноза. Млади, красиви, интелигентни… тяхната съдба ме разтърси дълбоко – разказа пред Радио София авторката. – Оказа се, че не се знае точно колко са тези пациенти. Министерството на здвравеопазването и НЗОК отчитат само пациентите, които са постъпили в болница след пристъп и получават медикаменти, но се предполага, че хората в МС са около 10 000. Много от тях не искат да бъдат освидетелствани. Те могат и искат да работят.

Специалистите казват, че това е най-непредсказуемото, изменчиво и за жалост нелечимо заболяване. От него рядко се умира, но се стига до тежка инвалидизация. Страшно е…Авторката Нейка Кръстева с Андрей, чиято трудна съдба описва

Присъдата описва проблемите на Андрей – 45-годишен мъж с висше образование в елитен софийски квартал. Неговите проблеми са описани и чрез личните разкази и изповеди на неговата майка (актрисата Надя Савова) приятелката му, пътуването му до Индия в търсене на алтернативни начини за повлияване върху болестта…, търсени са становища на специалисти и институции.

Бих искала да насоча вниманието на хора с тежки заболявания да не се крият. Не е срамно да си болен. Срамно е да не получаваш адекватна грижа – подчертава Нейка Кръстева. И обяснява, че хората с диагноза са жертва и се затварят заради стигмата. - Българите не сме толерантни към различните, а болният човек е различен… Безобразието на институциите понякога прилича на гавра с тези хора.
Ако не говорим за проблемите, те няма да бъдат решени…

Чуйте разговора.

Нейка Кръстева има журналистически разработки и разследвания на различни теми, вкл. и в сферата на здравеопазването. Работила е предимно в печатни издания. Автор е на филма „Дългият коридор“ за нелеката съдба на жените с рак на гърдата.


Горещи теми

Войната в Украйна