Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп критикува Фед, обвинявайки го, че "не знае какво прави"

Джером Пауъл и Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп критикува в понеделник Федералния резерв за това, че не успял да намали лихвените проценти на последното си заседание, като повтори, че една разхлабваща парична политика ще бъде от полза за американската икономика.

"Въпреки че Федералния резерв, който не знае какво прави, повиши лихвите си прекалено бързо (при много ниска инфлация, забавяне на световната икономика, понижаване и облекчаване на паричната политика в други части на света), ние сме на път през юни да имаме един от най-добрите месеци в историята на САЩ", написа Тръмп в Туитър и допълни: "Помислете за това какво би могло да бъде, ако Федералният резерв се държеше по-правилен начин. Хиляди пунктове по-високи индекс "Дау Джoунс" (DJIA), БВП в рамките 4% или дори 5%. Фед обаче се държи като упорито дете, когато се нуждаем от съкращаване на лихвените проценти и облекчаване на паричната политика, за да компенсираме това, което другите страни правят срещу нас".

Междувременно през миналата седмица Фед запази лихвените проценти непроменени, но сигнализира, че може би предстои понижение през следващите месеци.

От месеци насам Тръмп призовава Фед да намали лихвите, въпреки че през предходните 25 години американските президенти се въздържаха да коментират решенията на независимата централна банка.

През миналия четвъртък Доналд Тръмп коментари пред репортери решението на Фед да не намали лихвите: "Трябваше да понижат лихвите по-рано, но какво да се прави?". Тогава той обаче добави, че е окуражен от това, че централните банкери са готови да понижат лихвените проценти по време на следващите заседания, позовавайки се на последните прогнози на членовете на Фед и на последвалото изявления на председателя Джером Пауъл, които предполагат, че те са склонни да намалят лихвените ставки още през юли.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!