Eмисия новини
от 03.00 часа

Полският закон за пенсиониране на съдии нарушава законодателството на ЕС

| обновено на 24.06.19 в 21:55
Снимка: curia.europa.eu

Полското правителство е нарушило законодателството на ЕС, когато е понижило пенсионната възраст на съдиите от Върховния съд, постанови днес Европейският съд, предаде АФП.

През октомври ЕК даде на съд Варшава заради намаляването на възрастта, при която съдиите са длъжни да се пенсионират, от 70 на 65 г.

„Полският закон е в разрез със законодателството на ЕС. Мярката нарушава принципите на несменяемост на съдиите и независимост на съда“, се казва в днешното решение на Съда на ЕС.

Миналата година консервативното полско правителство преустанови пенсиониранията, за да се съобрази с временно решение на съда в Люлсембург.

Сега Полша трябва без да отлага да се съобрази с изискването. В противен случай е заплашена от финансови наказания.

Европейската комисия приветства решението на Съда на ЕС, според което полският закон за Върховния съд, който намалява пенсионната възраст за съдиите, противоречи на европейското право и нарушава принципа за несменяемост на съдиите и съответно на независимостта на съдебната система.

"Комисията остава в готовност да окаже подкрепа на полското правителство за прилагането на решението, както и да продължи дискусиите за решаването на други висящи проблеми, свързани с върховенството на закона в Полша при продължаващата процедура по чл. 7-ми", се казва в изявление на Комисията. 


Още от

Температурен рекорд в Москва

публикувано на 17.10.19 в 16:30