Eмисия новини
от 05.00 часа

ООН подкрепя България за изграждане на международен институт за устойчиво развитие в Югоизточна Европа

Снимка: БГНЕС

България има подкрепа в ООН за изграждане на международен институт за устойчиво развитие в Югоизточна Европа. Това заяви президентът Румен Радев след срещата си с директора на Службата на световната организация в Женева Майкъл Мьолер. 

Радев припомни, че още преди година и половина е предложил на министрите на 10 държави от Югоизточна Европа да се изготви меморандум за създаването на такъв институт с прилежаща лаборатория за научни изследвания, който да бъде подписан от премиерите на всички държави от този регион. Документът обаче все още не е подписан:

"Очаквам по-активна роля тук на българското правителство, защото България наистина може да се утвърди като страна, която консолидира усилията на целия регион. Да имаме свързаност не само транспортна, енергийна и дигитална. Важно е да имаме научна свързаност, така, че и в нашия регион да се развива наука на високо световно ниво".

"Организацията на обединените нации не е перфектният инструмент за решаването на кризи в международен план, но е най-добрият, с който разполагаме" - каза още президентът Радев.

По думите му, това е основният форум за справяне с тежките проблеми като миграцията и бежанците, глада, горещите и замразените конфликти.

Още от

Най-четени