Eмисия новини
от 09.00 часа

Турски депутат призова „Фолксваген“ да избере Турция за новия си завод

Германски медии дават предимство на Анкара

Снимка: БГНЕС

Депутат от турската опозиционна Народнорепубликанска партия призова германския автомобилен гигант „Фолксваген“ да избере град Балъкесир за построяване на завод за автомобили. По думите на Ахмед Акън, който е член на комисията по търговия, промишленост и технологии в Меджлиса, градът, от който той е излъчен като депутат, има предимства пред България - конкурент за домакин на бъдещия завод.

Междувременно публикация във вестник „Хюриет“ оценява шансовете на България да привлече инвестицията като по-малки от тези на Турция. В статията си журналистът Емре Йозпейнирджи пише, че според неговата информация шансовете на Турция да привлече до 14 дни планирания завод са по-големи. Според „запознати източници“ България нямала големи шансове заради условията на вътрешния ѝ пазар.

Поради това че заводите на „Фолксваген“ в Германия ще преминат към производство на електромобили, автомобилният концерн обмисля да създаде фабрика за бензинови и дизелови автомобили в Източна Европа, като България и Турция са фаворити.

В последните няколко месеца представители на германската компания се срещат с държавни служители и проучват условията, предимствата и недостатъците на двете страни.

Председателят на управителния съвет на „Фолксваген“ Херберт Диис е посетил град Маниса, област Измир, за да се запознае с инфраструктурата в района. Според „Хюриет“ стойността на инвестицията в завод в града би била 2 млрд. евро и той би имал производствен капацитет от 300 000 автомобила.

В Турция се произвеждат автомобили на редица марки, но последната голяма инвестиция в автомобилния сектор в страната е от 1997 г. В началото на годината японската „Хонда“, която присъства от 22 години в югоизточната ни съседка, обяви, че от 2021 г. се изтегля от Турция и ще затвори предприятието си, в което работят 1100 души.

Тази вечер канцлерът Ангела Меркел е поканила шефовете на големите автомобилни концерни в Германия на среща с кабинета и профсъюзите, за да обсъдят бъдещето на най-важната индустрия в страната. В срещата при затворени врата ще участва и Херберт Диис. Според медийни публикации вероятността новият завод да бъде в Турция е много голяма.

Влиятелните издания „Ханделсблат“ и „Франкфуртер алгемайне цайтунг“ изреждат редица фактори, които дават предимство на Турция: Правителството в Анкара е готово да отпусне трицифрена сума в милиони евро за построяването на завода. Така голяма част от планираната от Фолксваген инвестиция в размер на над 1 млрд. евро е гарантирана, коментират медиите. Предимството на България, която е другата вероятна дестинация за германския автомобилен гигант, е членството ѝ в ЕС. Още от 90-те години Турция е в митнически съюз с Европа, така че върху промишлените продукти не се начисляват мита. Шефът на Порше Оливер Блуме припомня, че Турция е важен пазар за концерна.

През последните години Германия се въздържа от големи инвестиции в Турция по политически причини. „Фолксваген“ също се притеснява за имиджа си.

Щефан Вайл, министър-председател на провинция Долна Саксония, където е централата на автогиганта, и надзорник на концерна, на няколко пъти се наложи да защитава евентуална инвестиция в Турция с аргумента, че това би допринесло за спад на напрежението между Берлин и Анкара.

Още от