Eмисия новини
от 17.00 часа

Гръцката армия е в бойна готовност заради напрежението с Турция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турски сондажи в теритериалните води на Кипър или Гърция могат да доведат до военен конфликт. Армията е в бойна готовност, съобщават медиите в Атина. 

Напрежението между Турция и Гърция никога не е стихвало. Двете страни, членки на НАТО, са в постоянен конфликт. Турски самолети всеки ден навлизат в гръцко въздушно пространство. Играта за надмощие в Средиземно море е с променена вече тактика. Води се напрегната геополитическа игра за газовите залежи.

Гръцкото министрество на отбраната официално отрича да струпва войски на островите в близост до Турция, медиите обаче информират за маневри в района.

Турски кораб започна сондажи в региона около Кипър .Гърция се страхува,че провокацията ще продължи и в гръцки териториални води. В този случей конфликтът е неизбежен .Атина няма намерение да отстъпи. Това заяви категорично премиерът Алексис Ципрас в интервю за гръцката държавна телевизия:

"Съвсем различни неща са случен инцидент и проучване за петрол и сондажи в континенталния шелф на Гърция. Проучването не е инцидент. Това би било провокативно действие, което ние няма да допуснем. Ние имаме план да предотвратим такова действие и това ще се случи. Категорично Гърция няма да допусне сондажи в своя континентален шелф."

Атина е удовлетворена от позицията на ЕС, от който получи подкрепа срещу Турция. Обещани са и икономически санкции срещу Анкара.

Коментарите на военни специалисти в Атина посочват, че не се очаква мащабен военен конфликт, но не изключват "горещ епизод" между Турция и Гърция. Атина не притежава мащабна армия като турската, но има добре обучен военен потенциал.

Остават по-малко от две седмици до парламентарните избори в Гърция с очакване за смяна на правителството. Но дори и в този момент на яростна предизборна кампания всички гръцки партии застанаха зад премиера Ципрас за строги санкции към Турция.

Все пак изненади не се изключват, защото в геополитическата стратегия на Кипър и Гърция са включени енегийните интереси на Европа.


Още от