Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Въпросът за новия размер на партийната субсидия ще бъде решен до края на юли

Борисов: ГЕРБ продължава да стои зад субсидия от 1 лев, няма да пипаме ДДС

Тази седмица ще има нов кръг консултации между парламентарно представените политически сили

| обновено на 25.06.19 в 10:51
Снимка: БГНЕС

"ГЕРБ продължава да стои, така, както сме поели ангажимент, както и преди две години в парламента гласувахме, за субсидии от един лев. Това каза премиерът Бойко Борисов след Коалиционния съвет за партийните субсидии и допълни:

"В същото време, като парламентарна република, ако бъдем поканени, а ние сме поканени на разговори от "Обединени патриоти", които те ще инициират с всички политически партии в парламента, сме готови да говорим за Закона за политическите партии. Там трябва да се направят необходимите промени, защото сега министерството на финансите и правителството се занимават с изплащането на партийните субсидии, а всичко това трябва да отиде в Закона за политическите партии. Коалицията реши, така както е записано в споразумението и това беше основният упрек към мен, данъчните закони, в рамките на мандата, да не се променят. Всички намалявания на ДДС влизат в противоречие с този член на Коалиционното споразумение и затова по тази тема няма да дебатираме повече", подчерта Борисов. 

Още тази седмица парламентът ще има нов кръг от консултации между политическите сили за размера на държавната субсидия за партиите, реши Съветът на управляващата коалиция. Партиите от нея излязоха с общо становище, че трябва да има намаляване на държавното финансиране за партиите. Вицепремиерът и лидер на НФСБ Валери Симеонов обвърза това, освен с промяна в Закона за държавния бюджет и с промяна в Закона за политическите партии: 

"Всички сме на една обща позиция, че субсидиите трябва да бъдат намалени, да намерим разумния баланс. Очакванията на обществото са за намаляване на субсидиите, което може да стане единствено през Закона за политическите партии". 

С колко ще бъдат намалени субсидиите трябва да стане ясно до края на юли - преди парламентарната ваканция. 

Партньорите в управлението – ГЕРБ и "Обединени патриоти" – обсъдиха  размера на партийната субсидия, след като правителството предложи намаление на парите за партиите от сегашните 11 на 1 лев за спечелен глас. Коалиционният съвет се събра, след като миналата седмица парламентът отложи гласуването на промените в Закона за държавния бюджет.

Патриотичните формации подкрепиха на първо четене в парламента правителственото решение за 1 лв. държавна субсидия, но поискаха прецизиране на текстовете преди окончателното гласуване. За свикването на спешния Коалиционен съвет настоя Валери Симеонов, който допусна днес преди съвета, че е възможно разногласията в управляващата коалиция по темата партийни субсидии да я разклатят. И каза, че темата трябва да се отложи във времето.

„Ще потърсим някакво разумно решение, дай Боже, колективно. Естествено е възможно и да не постигнем общо решение, но ще се опитаме да го направим. Много прибързано бяха взети решенията във всяка една от партиите и мисля, че е нужен малко по-обширен, мащабен диалог и консултации“, отбеляза Симеонов.

Междувременно зам.-председателят на „Атака“ Десислав Чуколов обяви, че партията е за редуциране размера на субсидиите за политическите формации на един лев за глас или за отпадането им.

Заради надвзети субсидии ГЕРБ трябва да възстанови 5,6 милиона лева, а БСП - над 4 милиона лева, съобщи Министерството на финансите. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени