Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светозар Гледачев и Александър Димитров пред БНР

За съдбата на партийните субсидии

Снимка: Ани Петрова

“Този дебат изобщо не е искрен, защото никоя от страните не е искрена. Всички партии отразяват и изразяват икономически интереси. Колкото е по-голяма партията, толкова (изразява - б.р.) по-големи олигархични интереси. И това не е тайна за всеки български гражданин или за по-голямата част от гражданите “, каза пред БНР финансовият анализатор Светослав Гледачев в коментар по темата за съдбата на партийните субсидии. Днес Коалиционният съвет днес ще обсъжда размера им.
  
“Големите партии ГЕРБ и ДПС могат и без финансиране, БСП е малко по-страничен случай, но и тя относително може без финансиране. Големите партии нямат никакви нужди. Не напразно ГЕРБ си спестява парите - опитва се да прави пиар, да ги дава за благотворителност. Големите партии, цитирам Доган, си имат обръч от фирми или както той сам каза за себе си – “там разпределя баницата“, .

В интервю за предаването “Преди всички“ по програма “Хоризонт“ Гледачев обясни още:

“Както знаете докладът на международните институции каза, че в България корупцията е някъде около едни 11 млрд. Разбирате ли, че тези партии, които са в управлението, имат механизми, естествено не явно, а корупционно, които преразпределят от тези 11 млрд. няколко млрд. А тук говорим за някакви си десетки милиони – 30,35 млн. Т.е. засегнати са малките партии. А малките партии не само в България, но и в света, са тези, които носят промяната, носят новото…“.

Политологът Александър Димитров също коментира темата за размера на партийните субсидии пред БНР:

“За съжаление от премиера може всичко да се очаква, т.е ние сме наблюдавали какво ли не. От това да отстъпи от позиции, да промени позиции, да втвърди позиции… От по-малките партньори в коалицията също се очакват различни неща, защото те имат различни предложения в случая. Така че ние на практика можем да имаме потвърждаване на досега заявения интерес от намаляване на субсидията на 1 лев за глас. Може този лев за глас да бъде допълнен от някаква друга форма на финансиране и правила, може да бъде изцяло премахнато финансирането, може пък да се върне някаква форма на досегашното финансиране, което все още не е отменено, така че може да сме свидетели на всякакви неща“, каза Димитров в отговор на въпроса какво очаква от днешната среща на Коалиционния съвет.

В интервю за предаването “Преди всички“ по програма “Хоризонт“ той коментира и това защо именно сега, две години след референдума на “Шоуто на Слави“, е необходим разговор за субсидиите:

“Според мен текат някакви процеси на анализиране на ситуацията в управляващата партия и доколкото повелява политическият маркетинг и известна партийна гледна точка, може конюнктурно правилно от тяхна гледна точка да поискат редуциране на субсидията, още повече, че вече се водеше някаква форма на дебат по посока на тази редукция, имаше референдум. Друг е въпросът дали драстичното свиване на субсидията е правилният начин?“.

Интервютата със Светозар Гледачев и Александър Димитров можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени