Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Венцислав Вълчев е новият ректор на ТУ-Варна

Снимка: Архив

Общото събрание на Технически университет - Варна избра проф. д-р инж. Венцислав Вълчев за ректор на университета с мандат 2019-2023 година. Новият ректор спечели изборите с мнозинство от 110 гласа още при първото гласуване (73% от гласувалите). Другите двама кандидати получиха съответно - доц. дн инж. Антон Георгиев - 30 гласа и доц. д-р инж. Божидар Дяков - 8 гласа. Имаше и три невалидни бюлетини, съобщиха от ТУ.

Проф. Венцислав Вълчев е утвърден в международната и национална академична и научна общност учен в областта на силовата електроника. Има издадени книги в Америка и Китай и над 200 научни публикации в авторитетни специализирани издания. През м. март 2019г. беше избран за ректор от академичната общност на ТУ – Варна, за да довърши (03.2019–06.2019г.) прекратения от МОН мандат на бившия ректор Росен Василев. 

През годините е бил зам.-ректор по „Международно сътрудничество и евроинтеграция“, ръководител на Центъра за национални и международни проекти, зам.-декан по научната дейност на Факултета по изчислителна техника и автоматизация. Провел е дългосрочни международни специализации в утвърдени западноевропейски университети в Белгия, Великобритания, Испания и др.

Проф. Вълчев ще бъде гост тази събота в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени