Eмисия новини
от 19.00 часа

Астронавти кацнаха на Земята след 7 месеца на МКС

Спускаемият апарат„Союз МС-11“ след приземяването му в Казахстан.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Казахстан се приземи спускаемият апарат на пилотирания космически кораб „Союз МС-11“ с руснака Олег Кононенко, канадеца Давид Сен-Жак и американката Ан Макклейн, които прекараха седем месеца на борда на Международната космическа станция (МКС), предаде БГНЕС.

След приземяването астронавтите бяха поставени за малко в кресла, за да свикнат със земното притегляне, а след това - заведени за сваляне на скафандрите, съобщи РИА Новости.

С вертолет те бяха откарани до Караганда, откъдето Кононенко със самолет отлетя за летище „Чкаловский“, а Сен-Жак и Маклейн - със самолет на НАСА към Хюстън.

От НАСА съобщиха, че е имало инцидент с двигателите на спускаемия апарат, но това не се отразило на спускането от орбита.

Кононенко, Сен-Жак и Макклейн работиха на МКС в продължение на седем месеца - от декември 2018 година.

Докато бяха на МКС, там пристигнаха безпилотен космически кораб Crew Dragon, товарните кораби „Прогресс МС-11“, Cygnus и Dragon. С помощта на роботизирана „ръка“ от МКС бяха пуснати малки спътници, а орбитата на станцията беше повдигната с помощта на двигателите на товарните кораби „Прогрес“.

Сега на борда на МКС са руснакът Алексей Овчинин и американците Ник Хейг и Кристина Кук.

Още от