Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калин Калпакчиев: Проблемът е, че при сегашната уредба не може да се води независимо разследване срещу главния прокурор

Калин Калпакчиев - председател на Съюза на съдиите в България
Снимка: Светослава Кузманова, БНР

"Проблемът е невъзможността при сегашното законодателство и фактическо положение да се води независимо разследване срещу главния прокурор“, каза пред БНР Калин Калпакчиев в коментар към темата за разследването на т.н. “трима големи“ в Съдебната система. Вчера имаше поредна дискусия в правосъдното министерство.

В интервю за предаването “Преди всички“ той коментира още и тезата, изразена вчера от правосъдния министър, в която той сякаш се опита да обясни, че проблем няма – просто има лоша комуникация:

“Аз не разбрах това включване на правосъдния министър. Така или иначе има решение на Европейския съд за правата на човека, то е обвързващо България. България е страна по Конвенцията по правата на човека, ние сме задължени да изпълним това решение. Виждате и от изявленията на представителя на Съвета на Европа, на отдела, който отговаря за изпълнение на решенията на съда – 10-годишната забава на изпълнение на ясните указания в решението се приема като шокиращо“.

“Съвсем ясно е, че срещу председателите на върховните съдилища няма никаква пречка и сега, не е имало пречка и в годините да се води наказателно преследване, включително и да се злоупотребява с това. Помните по времето на бившия главен прокурор Филчев кака той използваше инструментите на наказателното преследване, които са в неговите ръце изцяло за саморазправа с неудобните му тогава председатели на върховните съдилища…“, коментира още Калпакчиев.

“Проблемът е, че спрямо главния прокурор, тогава, когато има подозрение, че той е извършил престъпление – няма как да се осигури независимо наказателно преследване,  а то ще е независимо, когато се провежда от орган, който не е подчинен на йерархично и фактически на главиня прокурор. Трябва да се търси именно такова решение“, посочи още той.

Интервюто с Калин Калпакчиев можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!