Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виртуози от Холандия свирят на "Страдивариус" в ГДК

12 цигулки на най-почитания майстор за всички времена ще зазвучат от 21 часа в Пловдив

Дванайсет музиканти ще свирят едновременно с безценни инструменти от епохата на Страдивариус в Дом на културата "Борис Христов" тази вечер. Концертът започва в 21 часа. 

Поради потвърдените прогнози за опасно време и интензивни валежи, решението на Операта е продиктувано от необходимостта да се съхранят безценните музикални инструменти, за които е немислимо да бъдат изложени на неблагоприятни метеорологични условия.

Билетите важат без заверка. Като комплимент за причиненото неудобство зрителите на концерта ще получат бонус ваучери за 50% отстъпка за заглавие по избор от програмата на OPERA OPEN .

Камерата Страдивариус Oркестър /Холандия/ е ръководена от виртуоза Разван Стойка. Техният концерт е част от програмата на Държавна опера - Пловдив - OPERA OPEN. 

Изтъкнатите музиканти ще бъдат дирижирани от Константин Дорбойков, а сопраните Вера Гиргинова, Евгения Ралчева и Марияна Панова ще допълнят уникалния звук на едни от най-качествените струнни инструменти в света. В програмата на концерта са включени произведения от Паганини, Вивалди, Хендел, Пиацола, Бетовен и други, уточни говорителят на операта Никола Шопов.

Страдивариус е може би най-почитаният майстор на цигулки за всички времена. Като дете е работил във фабрика за инструменти под ръководството на Николо Амати. През 1666 година той вече е научил достатъчно, за да сложи своето име на цигулката Страдивариус с латинска форма. Четири години по-късно той отваря собствена работилница в Пиаза сент Доменико, където живее и работи до края на дните си през декември 1737 г., когато е на 93 години. Собственоръчно е изработил 1100 цигулки, виоли, виолончели и китари. Около 650 от тях са цигулки като 450 са оцелели до наши дни.

Очаква се музикалното събитие да бъде сериозно изпитание за охраняващите екипи и застрахователните компании на инструментите, чиято стойност в милиони евро се пази в тайна. 

Самият Стойка свири на цигулка Страдивариус от 1729 година, добави Никола Шопов.





Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!