Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството предлага помощите за отглеждане на дете да се прекратяват при отсъствия от училище

Снимка: БГНЕС

Месечните помощи за отглеждане на дете до завършване на средното му образование ще се прекратяват при отсъствия от часовете. Санкцията ще се прилага, ако в рамките на един месец от учебната година са допуснати отсъствия повече от три дни от дете, посещаващо група за задължително предучилищно образование, и от пет учебни часа от ученик. Това предвижда проект на правителствено постановление за промени в Правилника за прилагане на Закона за семейни помощи за деца. Проектът е качен за обществено обсъждане. 

Предлаганите промени са, за да се синхронизира правилникът с измененията в Закона за семейни помощи за деца, които влизат в сила на 1 август. Освен прекратяването на детските надбавки за отсъствия от учебните занятия, в проекта се предвижда еднократната помощ за първокласници вече да се предоставя на два пъти, а не накуп.

Сумата е 250 лв. и 50% от нея ще се дават при записването на детето в първи клас, а остатъкът в началото на втория учебен срок, ако то продължава да посещава училище.

С промените се регламентира и възможност заявленията-декларации за получаване на всички видове семейни помощи за деца да се подават и по електронен път или чрез лицензиран пощенски оператор, а не само с лично явяване в Дирекция "Социално подпомагане".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна