Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Казахстан разследва смъртни случаи при взривове в оръжеен склад

Облаци дим във въздуха над оръжейния склад край град Арис, Казахстан.
Снимка: Ройтерс

Президентът на Казахстан обяви днес, че е започнало наказателно разследване за експлозиите в оръжеен склад, при които загинаха двама души и 165 бяха ранени, предаде АФП.

Властите евакуираха жителите на Арис – град с 40-хилядно население в южната част на страната, след взривовете в понеделник. Според военното министерство те са причинени от пожар, който предизвикал експлозии на боеприпаси.

Видеозаписи в социални мрежи показаха как хора напускат жилищата си в града, в който има нанесени материални щети, на фона на издигащи се към небето гъсти облаци дим.

Премиерът Аскар Мамин заяви на правителствено заседание днес, че са загинали един цивилен и един военнослужещ, а 165 души са получили медицинска помощ.

Новоизбраният президент Касъм-Жомарт Токаев посети ранени в болница в Шимкет, град близко до Арис.

Той написа в Туитър, че е наредил на министерствата на вътрешните работи и отбраната да предотвратят бъдещи експлозии и обеща виновните за станалото да бъдат разследвани съгласно закона.

„Започнато е наказателно разследване“, добави той.

Президентът обеща правителството да възстанови нанесените щети в града и да компенсира жертвите.

Регионалният губернатор Умирзак Шукеев каза, че Арис е бил почти изцяло евакуиран в понеделник, но предупреди, че експлозиите в оръжейния склад може да продължат няколко дни.

Трима души са арестувани за мародерство в Арис, съобщи вътрешният министър Ерлан Туртумбаев.

Инцидентът е важен тест на Токаев (66 г.), който бе избран на 9 юни при вот, който според международни наблюдатели е показал „недостатъчно уважение“ към демокрацията.

Взривове в оръжейни складове не са нещо необичайно в бившите съветски републики в Централна Азия, където повечето складове са от времето на СССР.

Експлозията в понеделник е четвъртата в склада край Арис, като при взривове през 2009 г. бяха убити трима души.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени