Eмисия новини
от часа

За мерки срещу насилието над деца трябва да се интегрира информацията от институциите

На 27-28 юни ще се проведе конференция на тема „Насилието над деца: равносметка и ускоряване на действията” с участието на над 140 експерти от 10 държави

Насилието над деца съществува във всяка държава, общество, етническа или религиозна група, независимо от социалния статус на детето или семейството. Насилието може да се случи навсякъде и никой не е застрахован. Последиците могат да бъдат огромни – както за децата и техните семейства, така и за обществата като цяло. Икономическата цена на насилието възлиза на около 7 трилиона щатски долара годишно в световен мащаб. Това отбелязва в своята програма УНИЦЕФ България.

На 27-28 юни в Парк-хотел Москва ще се проведе конференция на тема „Насилието над деца: равносметка и ускоряване на действията”. Във форума ще вземат участие над 140 експерти и представители на държавни институции от 10 държави от региона, както и авторитетни академични преподаватели от САЩ, Обединеното кралство и България.

Насилието над деца е сериозен проблем, който се превръща в пандемия – посочи пред Радио София Калоян Станев – координатор от Обединение „Детство без насилие“. – Всяко второ дете през последната година е станало жертва на някакъв вид насилие.

СЗО, УНИЦЕФ и други международни организации и партньори са разработили инструмент - INSPIRE, базиран на научни доказателства и добри практики за това какво работи за предотвратяване и реагиране на насилието срещу деца и млади хора. Всяка държава може да се възползва от събраната на едно информация, която би помогнала на правителства, гражданско общество, родители, деца и млади хора, медии, бизнес.

Насилието над деца е предотвратимо, трябва държавата със своите структури и механизми да заяви волята мерките да се прилагат, а обществото да настоява за това, допълни Калоян Станев. Като начало трябва да се събират данни и повече информация – къде и какъв вид насилие се упражнява, за да може да се вземат съответни мерки.

Засега всяка институция в България събира информация за себе си, няма интегриране и достатъчен обмен в името на общите цели. Това не дава възможност за ясна картина на проблемите и пречи за  планирането на политики и подкрепа.

Чуйте повече по темата в разговора на Гергана Пейкова с Калоян Станев.

Още от