Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Господин Пейчински подреди изложба от театрални плакати в Плевен

Господин Пейчински
Снимка: личен архив

В Плевен днес се открива изложбата „Театрален плакат“ . В най-новата галерия на града Арт център 3 - Творителница „О  писменехъ“ са подредени плакати на известния автор в тази област Господин Пейчински.  Проявата е посветена на 100 години професионален театър в Плевен,  25 от тях ще се разкрият пред зрителите и чрез театралните плакати на  Господин Пейчински.

„По-различно е, че плакатът е като дете на улицата. На него мястото му е на колонките, афишните табла, за да привлекат зрителя в залата. И затова съм направил плаката за тази изложба. Един молив повдига завесата на сцената и се вижда тъмния декор на сцената. Тук може вече в изложбата човек да се сети за някоя постановка, която е гледал примерно някъде към 81-82-ра година“, каза Пейчински за предаването „Преди всички" на програма „Хоризонт“. Той е завършил приложна графика, работи върху театралния плакат заради любовта си към театъра.

И тъга, и радост носи тази изложба, поражда много спомени.

„Зрителят в изложбата ще види примерно „Както Ви харесва“ на Шекспир, „Книга на царете“ и ще се сети за някой актьор, някаква хубава реплика. И ще си спомни с удоволствие, някъде ще си спомни с тъга.“

Театралните плакати на Господин Пейчински са истинско изкуство, признават го специалистите, признава го и публиката, която помни забележително красивите и въздействащи афиши, а и винаги се познава, ако плакатът е правен заради самия плакат.

„Всеки режисьор като започне една постановка той иска да покаже на публиката неговата идея за тази конкретна пиеса. Обичах да прочета пиесата, да говоря с режисьора“, каза Пейчински.

Той сега се занимава с оформление на списание и на различни книги, което му отнема доста време, театралният плакат обаче остава голямата му любов.

Откриването на изложбата е в 18 часа днес.

Повече може да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени