Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НАТО даде срок на Русия до 2 август да се върне към ракетния пакт

Йенс Столтанберг
Снимка: ЕПА/БГНЕС

НАТО дава на Русия срок до 2 август да се върне към прилагането на договора за унищожаване на ракетите с малък и среден обсег, заяви днес генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг.

Шефът на НАТО съобщи, че на срещата си утре и вдругиден министрите на отбраната от алианса ще преценят какви ответни мерки да бъдат предприети, ако Москва не се съобрази с това предупреждение. Столтенберг добави, че за следващата седмица се предвижда заседание на Съвета НАТО-Русия.

„Ние призоваваме Русия да поеме по отговорния път, но за съжаление не виждаме тя да възнамерява да направи това. За съжаление, тя продължава да развива и тества нови ракети. И  има само 5 седмици, за да спаси договора. Така че утре ще вземем решение за следващите стъпки, които НАТО трябва да предприеме, ако Русия не се съобрази с това. Отговорът ни ще бъде отбранителен, премерен и координиран. Ние няма да дадем огледален отговор и не възнамеряваме да разполагаме нови ядрени ракети в Европа. Не искаме нова надпревара във въоръжаването“, заяви Столтенберг.

Той не посочи повече детайли по отговора. Но Ройтерс цитира дипломати, според които военните министри ще обсъдят увеличаването на полетите над Европа от US самолети, способни да носят ядрено оръжие, повече учения и предислокация на американските ракети с морско базиране.

САЩ и съюзниците в НАТО искат от Русия да унищожи ракетите 9M729/SSC-8, които могат да носят ядрено оръжие. Москва отрича да е нарушавала Договора за забрана на ракетите с малък и среден обсег, като обвинява Вашингтон, че се стреми към надпревара във въоръжаването.

Ако не бъде постигнато споразумение, САЩ ще напуснат договора на 2 август, с което отпадат ограниченията да разработва ракети с наземно базиране и обхват 500-5500 км, способни да носят ядрени бойни глави.

На 1 февруари американският президент Доналд Тръмп обяви, че Съединените щати прекратяват участието си в договора с аргумента, че Русия го нарушава. На следващия ден Владимир Путин заяви, че Русия ще отговори огледално. Миналата седмица Държавната дума одобри внесения от Путин законопроект за напускане на договора.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!