Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украйна се възмути от завръщането на Русия в ПАСЕ

Снимка: orer.eu

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) гласува тази нощ текст, с който дава възможност Русия да възстанови участието си в работата ѝ след пет години институционна криза с Москва, предаде АФП, цитирана от БТА.

След четиричасови разгорещени дебати 118 депутати от страните членки на Съвета на Европа в крайна сметка се съгласиха, въпреки възраженията на Украйна, Русия да може още утре да изпрати делегация, за да участва в сряда в избора на нов генерален секретар на европейската организация за защита на човешките права.

62 депутати гласуваха против текста, а 10 се въздържаха, добавя АФП.

Според ТАСС в правилата за работата на ПАСЕ ще бъде добавено, че „правата на членовете да гласуват, да се изказват и да бъдат представлявани в асамблеята и нейните органи не могат да бъдат преустановявани или отзовавани чрез оспорване или преразглеждане на пълномощията“.

Освен това асамблеята реши „да покани парламентите на страните членки на Съвета на Европа, които сега не са представени в нея - Русия и Босна и Херцеговина, да изпратят за разглеждане заявки за участие в юнската сесия“.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски изрази днес разочарование от решението на ПАСЕ.

„Разочарован съм от решението на ПАСЕ да утвърди без ограничения пълномощията на делегацията на Русия“, написа той във Фейсбук.

От своя страна украинската делегация в ПАСЕ обяви, че спира работа и настоя властите в Киев спешно да разгледат въпроса за бъдещото участие в работата на Съвета на Европа.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени