Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Холандия разследва 4-часов срив на телефоните, включително на спешния 112

Сривът в телефонните връзки в понеделник започна от мрежата на националния телеком Ка Пе Ен (KPN),
Снимка: Ройтерс

Холандия води разследване, за да установи причината за голям срив на телефонната мрежа, заради която страната остана без връзка със спешния телефон 112, предаде АХП.

Прекъсването на връзката по фиксираните и мобилни телефонни линии започна следобед в понеделник първо от националната мрежа на телекома Ка Пе Ен (KPN), като след това се разпространи към свързани с нея провайдъри в страната. Това продължи 4 часа, преди ситуацията да бъде нормализирана.

Служители на полицията, пожарната и спешна помощ излязоха по улиците, за да може да бъде осъществена връзка с тях при необходимост. Правителството пусна алтернатива на спешния телефон 112 в социални медии.

Министърът на правосъдието и сигурността Ферд Граперхаус привика днес ръководството на Ка Пе Ен, за да обясни какво е станало и да гарантира, че няма да се повтори. Той написа в Туитър, че те трябва да обяснят как се стигнало до такава повреда.

На срещата е планирано да присъства и националният координатор за борбата с тероризма.

Но висш представител на Кей Пи Ен заяви в понеделник вечерта, че засега не се смята, че причината за срива е хакване.

Мащабният проблем с телефоните в Холандия стана, докато страната е залята от гореща вълна, като се очакват до 36 градуса по Целзия в южната част на страната, което допълнително натоварва спешните служби.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна