Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трябва ли партиите да получават публично финансиране

Експерти: Държавата се проваля в контрола върху харченето на партийните субсидии

Проф. Ставрев: Предложението за американския модел не е нито на ДПС, нито на ГЕРБ, а на един център, който управлява България

3
Снимка: Ани Петрова

"Един или 11 лева - това са числа, които не се позовават на някакво проучване, свързано с предмета на дейност. Въпросът е трябва ли политическите партии да получават публично финансиране". Това каза пред БНР политологът проф. Антоний Тодоров, преподавател в НБУ. Той уточни, че в България държавните субсидии са въведени, за да не бъдат политическите партии заложник единствено и само на частни интереси.

Според него в обществото има очакване да се направи нещо с тези публични субсидии:

"Въпросът не е в това колко получават партиите, а как се осигурява контролът върху харченето на тези пари. В това, второто, държавата се е провалила". По думите му, ако просто се намали размерът на субсидиите, но не се гарантира контролът върху харченето им, нищо съществено няма да е направено.

Проф. Тодоров коментира в предаването "12+3" по програма "Хоризонт", че размерът на финансирането на партиите трябва да се съобрази с минималните доходи и да се съобрази с осигуряването на функционирането на една нормална организация:

"Партиите направиха не малко, за да създадат у обществото усещането, че са бизнес организации. Че под прикритието на политиката въртят някакви бизнеси".

Той предположи, че в управляващата коалиция ще направят усилие, за да успокоят обществените очаквания, но изрази съмнение, че субсидиите ще останат такива, каквито са, но няма и да бъдат намалени на 1 лев. Според него ще бъде намерено някакво компромисно средно решение.

Проф. Светослав Ставрев, преподавател по Основи на управлението, също коментира пред БНР обсъжданията за размера на държавната субсидия за партиите. Според него не вижда и не чува нищо изненадващо по темата.

"Практическите намерение на вносителите са да навредят на някого. Те са долнопробни. Ако искаха да постигнат двупартиен политически модел, бих разбрал усилията им, но не и начина, по който ги провеждат".

Той обясни, че у нас е наложен европейският модел на финансиране на партиите и той беше "абсолютно компрометирана от средата - и политическа, и икономическа". По думите му и предлаганият т. нар. "американски модел" ще бъде провален по същия начин.

Според проф. Ставрев предложението за въвеждане на американския модел не е нито на ДПС, нито на ГЕРБ, а на един център, от който се управлява България.

Той прогнозира, че "по корупционен начин ще се изливат парите в партиите, но не скрито-покрито, а донякъде открито, донякъде със специално създадени квази инвестиционни дружества, които ще направи бизнесът, за да не го обвиняват в директна намеса".

Цялото интервю на Даниела Големинова с проф. Антоний Тодоров и проф. Светослав Ставрев можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени