Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арх. Донка Колева: Системата за опазване на културното наследство е сложна и централизирана

Снимка: Данаил Стоимиров

“Това, което е важно да отбележим по опазване на културното наследство в България, е по-сложната и бих казала - централизирана система на опазване. В смисъл такъв, че имаме много рестриктивни правила за собствениците и за ползвателите, без да може да подпомогнем техните инвестиционни намерения…“, каза пред БНР арх. Донка Колева от Дирекция култура и туризъм от Община Велико Търново. Тя коментира какви да бъдат работещите текстове, за да се промени обликът на защитените къщи, да бъдат ремонтирани и поддържани своевременно при оптимизирани срокове за получаване на разрешения.

Промени в Закона за културното наследство на първо четене бяха приети от народните представители миналата седмица.

В интервю за предаването “Хоризонт до обед“ по програма “Хоризонт“ арх. Колева коментира още, че според нея е необходимо:

“При различните видове намерения по поддръжката примерно на културните ценности по-леки и с по-кратки срокове процедури“.

“Би трябвало човек, ако иска да прави ремонта догодина, той от тази година да се подготви със съгласувателните процедури, с материалите и съответно с изпълнител на тази дейност…“, посочи още тя.

“В измененията на Закона за културното наследство, тези изменения, които предвижда предложеният Закон за изменение, виждам че има една процедура, която досега наистина, мисля, че беше в минус на работата и на Министерството на културата като орган, и за собствениците - това е, че не винаги бяха уведомявани собствениците за допуснати такива процедурини пропуски…“, обясни още арх. Колева.

Интервюто с арх. Донка Колева можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна